Winnaar BankGiro Loterij Museumprijs 2014

BankGiro Loterij Museumprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs is in 1990 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland.

Sinds 2007 is de BankGiro Loterij Museumprijs een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Een vakjury bepaalt een categorie en de shortlist van genomineerde musea. Het publiek bepaalt vervolgens welk museum 100.000 euro wint.

De jury bestaat uit vier vaste leden, die de vaste kern vormen. Daarnaast zijn er nog één of twee tijdelijke leden. De kernjuryleden worden voor vier jaar benoemd en zijn niet herbenoembaar. De tijdelijke leden worden vanwege hun specifieke deskundigheid gevraagd om de kernjury voor één voordrachtronde te versterken. Ieder jaar zal de kernjury een categorie vaststellen. Bij het vaststellen van de categorie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met interessante ontwikkelingen in het veld. Vervolgens selecteert de voltallige jury binnen deze categorie de genomineerde musea. Op die manier ontstaat er een shortlist. Het publiek kan vervolgens stemmen op hun favoriete museum. De publieksstemming bepaalt wie er wint!

Inmiddels rekent de BankGiro Loterij Museumprijs zich met gemiddeld 40.000 stemmers tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland.

Het gekozen museum wint € 100.000,-. Van dit bedrag kan 25% vrij worden besteed. De overige 75% dient in overleg met en na goedkeuring van het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden bestemd voor één of meer projecten op het werkterrein van het winnende museum.

Eerdere Museumprijs winnaars

Recente winnaars van de Museumprijs zijn Nationaal Monument Kamp Vught (2016), het Fries Museum (2015), het Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum (2013), Natuurmuseum Fryslân (2012) en Museum Boijmans Van Beuningen (2010).

Nieuws over onze partners

  • Koninklijke high tea in Paleis Het Loo

    En een bezoek aan de tentoonstelling 'Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix'.

    Lees meer

Algemene bijdrage 2016
€ 100.000,-