De Hallen Haarlem | Frans Hals Museum

Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Het is gevestigd is een 17e eeuws gebouw, het oudemannenhuis dat is 1609 is gerealiseerd dankzij de opbrengst van een loterij. Sinds 1913 zit hier het Frans Hals Museum. De Hallen Haarlem maakt deel uit van de stichting Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. De collectie van Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld, is uniek. Aan het begin van de 17e eeuw onderging de schilderkunst een radicale verandering, waarvoor in Haarlem de basis werd gelegd. Deze omslag bepaalde uiteindelijk de allure en de grandeur van de Gouden Eeuw, waardoor Haarlem met recht kan worden aangemerkt als de bakermat van de Gouden Eeuw.

De Hallen Haarlem is de dependance van het Frans Hals Museum voor moderne kunst. Zoals Haarlem in de zeventiende eeuw een vrijhaven vormde voor de vernieuwingsdrang die zich in de kunst voordeed, zo wil De Hallen ook nu een podium bieden voor de ontwikkelingen die zich binnen de hedendaagse kunst aandienen. Net als vroeger roepen vernieuwingen en open, proactieve houding, zeker als ze bestaande grenzen overschrijden en geldende normen openbreken, altijd grote weerstand op. De Hallen Haarlem wil die confrontatie evenwel niet uit de weg gaan. Ze wil zich nadrukkelijk manifesteren als pleitbezorger voor een ‘levende’ cultuur; een cultuur die voortdurend in beweging is en over het vermogen beschikt om iets nieuws tot stand te brengen. Drie keer per jaar organiseert De Hallen Haarlem een tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. Hiermee biedt het museum een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, met het accent op fotografie en videokunst.

Tentoonstellingen

De Hallen Haarlem toont regelmatig solopresentaties van internationaal spraakmakende kunstenaars die nog niet eerder in Nederland hebben geëxposeerd. De programmering van De Hallen heeft een signalerende functie; het beleid betreft tentoonstellingen is erop gericht om een inzicht te geven in de ontwikkeling van internationale hedendaagse kunst.   

Collectie

De gehele collectie bestaat uit ongeveer 10.000 werken van moderne en hedendaagse kunst. De aandacht bij het verzamelbeleid gaat uit naar drie zwaartepunten: werk dat de blik richt op de mens, werk met een aandachtige blik op de samenleving, en werk dat een ontsnapping aan de (bittere) realiteit tracht te bieden. 

De BankGiro Loterij steunt De Hallen Haarlem sinds 2008.  

VIP-KAART

Met uw BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U hoeft hiervoor niet te reserveren: op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART mag u gratis naar binnen. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.

Nieuws over onze partners

  • Koninklijke high tea in Paleis Het Loo

    En een bezoek aan de tentoonstelling 'Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix'.

    Lees meer

Tel
023 - 511 57 75
Web
www.franshalsmuseum.nl
Adres
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem

Steun + speel mee

Speel mee

Twitter @dehallenhaarlem

Gesteund sinds 2008

Algemene bijdrage 2016
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2016
€ 15.191,-