Groninger Museum

Groninger Museum

Het Groninger Museum staat voor extrovert en veelkleurig. Met een veelzijdige collectie op gebied van kunst en oudheden en een reeks bijzondere, vernieuwende tentoonstellingen van internationale allure weet het museum telkens weer een breed publiek aan te spreken.

Een belangrijk deel van de collectie heeft een directe link met de geschiedenis en cultuur van de stad en provincie Groningen. Dit betreft onder andere een groot aantal archeologische vondsten en portretschilderijen van vooraanstaande Groningers uit afgelopen eeuwen.

Het museum is gevestigd aan de rand van de stad Groningen, op een historische locatie in het water. Het Groninger Museum trekt circa 200.000 bezoekers per jaar en is daarmee één van de topattracties uit de provincie.

Kunstwerk op zichzelf

Het Groninger Museum is op zichzelf al een kunstwerk, waarin elke ruimte tevens een verwijzing is naar de collectie. De gouden toren is zonder twijfel de grootste blikvanger. Hierin zijn de entree en het depot gehuisvest. De kleur goud symboliseert de functie van 'schatkamer'.

Kortom, het museum is misschien wel het meest kostbare onderdeel van de kunstcollectie van het Groninger Museum. Een kunstwerk in de stad, doorkruist door openbaar terrein, waardoor passanten direct geconfronteerd worden met allerlei vormen van kunst.

Het bouwwerk van Alessandro Mendini met deelontwerpen van Michele De Lucchi, Philippe Starck en Coop Himmelb(l)au, is een inspirerend omhulsel voor een evenzo kunstzinnige inhoud.

Tentoonstelling: 'David Bowie is'

Fan of geen fan, de succesvolle tentoonstelling over de uitzonderlijke carrière van David Bowie is zeker een bezoekje waard. Deze expositie is het eerste internationale overzicht van één van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit deze tijd. Door de multimedia samenstelling van meer dan 300 objecten uit het David Bowie Archief – waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, fotografie, ontwerpen van albums en zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar – wordt u meegenomen op een meeslepende reis langs de artistieke invloeden van David Bowie.

Nieuws over onze partners

 • Bijzondere avond in het Rijksmuseum

  Terugblik op de avondopenstelling van het Rijksmuseum met Marten & Oopjen.

  Lees meer
 • Musea favoriet bij mannen, musicals bij vrouwen

  Hoe waarderen Nederlanders cultuur?

  Lees meer
 • Uitgelicht: 3 bijzondere belevenissen

  Een greep uit het mooie aanbod.

  Lees meer

Tel
050 - 366 65 55
Web
www.groningermuseum.nl
Adres
Museumeiland 1
9711 ME Groningen

Steun + speel mee

Speel mee

Twitter @Groningermuseum

Gesteund sinds 2006

Algemene bijdrage 2015
€ 300.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2015
€ 77.828,-