het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituur voor Beeld en Geluid is een van de grootste audiovisuele archieven van Europa. Het bijzondere gebouw in Hilversum beheert 70% van het Nederlands audiovisueel erfgoed. De collectie omvat meer dan 70.000 uur radio, televisie, film en muziek. Naast de archieffunctie is er een publieksfunctie: Media Experience. Dit is een multimediaal gebeuren die de bezoeker op zijn eigen wijze de afgelopen televisie-eeuw laat beleven. Met als uitgangspunt de rol die de media speelt in onze samenleving en cultuur. De bezoeker kan wegdromen in zijn zelf gekozen, interactieve mediawereld met televisiebeelden van vroeger tot nu. Bezoekers kunnen met een chip de tentoonstelling activeren, televisiefragmenten bewaren of deze naar de eigen computer sturen.

De missie van Beeld en Geluid is ‘Het beste audiovisuele archief in het digitale domein te zijn’. Ze zetten hierbij in op vijf prioriteiten.
1. Beeld en Geluid wil de waarde van audiovisueel erfgoed vergroten voor alle doelgroepen. Dit wordt bereikt door betekenis te geven aan zijn collecties en deze te verrijken en verbinden.
2. Beeld en Geluid bouwt aan een interactieve relatie met de doelgroepen en brengt mensen zoveel mogelijk in contact met audiovisueel erfgoed.
3. Beeld en Geluid verzamelt audiovisuele- en muziekcultuur van het verleden, heden en de toekomst en probeert zo zorg te dragen dat de collectie recht doet aan de Nederlandse geschiedenis.
4. Beeld en Geluid houdt haar collectie duurzaam toegankelijk door het digitaal op te slaan. Handmatige metadatering wordt aangevuld met automatische beschrijvingstechnieken.
5. Door actief bij te dragen aan de duurzaamheid en de toegankelijkheid van de Audiovisuele Collectie Nederland wordt Beeld en Geluid knooppunt binnen de nationale infrastructuur voor digitaal erfgoed.

Oprichting en geschiedenis

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, een landelijk instituut voor het behoud, de beschikbaarstelling en presentatie van het nationale audiovisuele erfgoed maar dat is het niet. Het besef dat deze collecties onderdeel uitmaken van het nationale cultuurerfgoed is feitelijk nog maar recent doorgedrongen. In 1995 werd een beslissing in het kabinet gemaakt om een landelijk instituut op te richten. Een jaar later in 1996 resulteerde dit daadwerkelijk in de oprichting van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid door het bedrijfsarchief van de Publieke Omroep, het filmarchief van de RVD, Stichting Film en Wetenschap en het Omroepmuseum te fuseren.

het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt gesteund sinds 2006.

VIP-KAART

Met uw BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U hoeft hiervoor niet te reserveren: op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART mag u gratis naar binnen. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.

Nieuws over onze partners

  • Koninklijke high tea in Paleis Het Loo

    En een bezoek aan de tentoonstelling 'Chapeaux! De hoeden van Koningin Beatrix'.

    Lees meer

Tel
035 - 677 55 55
Web
www.beeldengeluid.nl
Adres
Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum

Steun + speel mee

Speel mee

Twitter @BeeldenGeluid

Gesteund sinds 2006

Algemene bijdrage 2016
€ 300.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2016
€ 114.288,-