Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. Het museum neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van Nederland van de afgelopen eeuwen. De authentieke gebouwen, aanwezige ambachtslieden en tal van activiteiten brengen het museum volledig tot leven.

Het museum is in 1912 opgericht in Arnhem door een aantal bezorgde particulieren. Destijds heette het ‘Vereeniging Nederlandsch Openluchtmuseum’. Ze zagen dat door de toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. De oprichters pachtten het landgoed De Waterberg van de gemeente Arnhem. Zes gebouwen werden naar het terrein overgebracht en op 13 juli 1918 opende het Nederlands Openluchtmuseum zijn poorten.

Reis door de tijd

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. In en rond authentieke gebouwen en voorwerpen en door middel van interactieve presentaties vertelt het museum haar bezoekers over het leven in Nederland vanaf 1650 tot nu. U wordt meegenomen op een reis door de tijd. U zult ogen te kort komen, de mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze u met hun verhalen.

Nederland biedt al eeuwenlang ruimte aan een veelheid van levensstijlen, tradities, overtuigingen en meningen. Deze waardevolle diversiteit – die in onze zo snel veranderende wereld alleen maar toeneemt – vraagt om een relevante maatschappelijke context. Een rode draad die oude en nieuwe generaties verbindt en de kracht en de kwetsbaarheid van onze unieke samenleving vertelt.

Nieuws over onze partners

 • Een goed begin is het halve werk

  Met in februari en maart aansprekende evenementen bij o.a. het Rijksmuseum en Noordbrabants Museum.

  Lees meer
 • Overnachten in Museum Boijmans Van Beuningen

  Een onvergetelijke ervaring. Zo noemde Wendy uit 's-Gravenhage haar avontuur in Museum Boijmans Van Beuningen op zaterdag 19 december.

  Lees meer
 • Twee culturele uittips voor het nieuwe jaar

  Ook dit jaar staan de deuren van onze culturele partners weer wagenwijd voor u open, en kunt u genieten van een rijk aanbod aan bijzondere exposities.

  Lees meer

Tel
026 - 357 61 11
Web
www.openluchtmuseum.nl
Adres
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem

Steun + speel mee

Speel mee

Twitter @Openluchtmuseum

Gesteund sinds 2002

Algemene bijdrage 2015
€ 500.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2015
€ 207.905,-