Teylers Museum

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland, het opende in 1784 de deuren voor het publiek. Het ademt nog steeds de sfeer van die tijd en is alleen daarom al een bezienswaardigheid. Het museum kon gebouwd worden dankzij de erfenis van de rijke bankier en zijdehandelaar Pieter Teyler. Hij liet zijn kapitaal na ter bevordering van kunst en wetenschap.

In het historische gebouw dwalen bezoekers langs de voorwerpen in sfeervolle vitrines. Elk fossiel, mineraal, wetenschappelijk instrument, boek, munt, schilderij of tekening vertelt zijn eigen verhaal. Alsof je in een encyclopedie bladert. 

In de moderne vleugel organiseert het museum tentoonstellingen en presentaties waarin delen van de vaste collectie een hoofdrol spelen. Dikwijls gecombineerd met belangrijke bruiklenen en georganiseerd rondom een actueel thema.

De Luchtballon

In 1783 – één jaar voordat Teylers Museum zijn deuren opende – werd een eeuwenoude droom werkelijkheid: vliegen. De uitvinding van de luchtballon inspireerde wetenschappers, avonturiers, en kunstenaars en veroorzaakte in de 19de eeuw een ware ballonrage. In de tentoonstelling zijn zeldzame en kostbare objecten te zien uit internationale collecties. Door middel van virtual reality kunnen jong en oud zelf het spannende gevoel ervaren hoe het is om het aardoppervlak te verlaten, net als de pioniers van toen! De Luchtballon is nog tot en met 28 augustus 2016 te bezoeken.

Nieuws over onze partners

 • Bijzondere avond in het Rijksmuseum

  Terugblik op de avondopenstelling van het Rijksmuseum met Marten & Oopjen.

  Lees meer
 • Musea favoriet bij mannen, musicals bij vrouwen

  Hoe waarderen Nederlanders cultuur?

  Lees meer
 • Uitgelicht: 3 bijzondere belevenissen

  Een greep uit het mooie aanbod.

  Lees meer

Tel
023 - 516 09 60
Web
www.teylersmuseum.nl
Adres
Spaarne 16
2011 CH Haarlem

Steun + speel mee

Speel mee

Twitter @TEYLERS

Gesteund sinds 2007

Algemene bijdrage 2015
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2015
€ 35.019,-