De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk

Rijksmonument, locatie voor Koninklijke gebeurtenissen, gezicht van de stad Amsterdam en de plek waar toptentoonstellingen plaatsvinden: dat is De Nieuwe Kerk. Het is gelegen op de Dam naast het Koninklijk Paleis. De Nieuwe Kerk is sinds jaar en dag een multifunctioneel gebouw. Momenteel vervult de Nieuwe Kerk in het stadsleven een rol waar mensen elkaar ontmoeten, als een soort verlengstuk van de Dam.

In de afgelopen jaren was de kerk het toneel van het huwelijk van toenmalig Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima en de troonsbestijging. Het historische karakter van de kerk is bijzonder, zo bevindt zich ook het graf van Michiel de Ruyter in het gebouw.

Daarnaast blinkt de kerk uit in het organiseren van exposities waarmee veel en bijzondere groepen mensen worden bereikt. In dit monument op de Dam komen per tentoonstelling meer dan 100.000 bezoekers. De Nieuwe Kerk is daarmee een van de best bezochte tentoonstellingen van Nederland. De grote exposities over schatten uit andere landen, godsdiensten en culturen zijn bij velen een begrip. Grote successen waren  bijvoorbeeld de tentoonstellingen ‘Indianen’ en ‘Ming’.

Geschiedenis
Aan het begin van de 15e eeuw is de kerk gebouwd op een plek waar tot dan een boomgaard stond. In 1408 kreeg de Nieuwe Kerk de bisschoppelijke goedkeuring, de bouw was destijds al ver gevorderd. De laatste delen van de kerk werden voltooid rond 1530-1540 en bevatten stijlelementen uit de Renaissance. Momenteel worden er geen kerkdiensten meer gehouden.

De Nieuwe Kerk anticipeert op ontwikkelingen in de sector en toont cultureel ondernemerschap. De BankGiro Loterij ondersteunt de museale ambities van De Nieuwe Kerk.

Extra Project

 • De Nieuwe Kerk: Tijdmachine in de kerk

  De BankGiro Loterij steunt de Nieuwe Kerk Amsterdam, met een Extra projectbijdrage kan de kerk nog aantrekkelijker worden gemaakt voor publiek. Lees verder

  Bekijk project

Goede doelen nieuws

 • Miljoenen voor cultuur dankzij deelnemers BankGiro Loterij

  66 culturele organisaties ontvangen een bijdrage

  Lees meer
 • Deelnemers maken populaire attractie Utrecht mogelijk

  DOMunder een ondergrondse ontdekking voor jong en oud

  Lees meer
 • Spektakel tijdens voorpremière Michiel de Ruyter

  Het Scheepvaartmuseum was het toneel voor de voorpremière van Michiel de Ruyter

  Lees meer

Tel
020 - 638 69 09
Web
www.nieuwekerk.nl
Adres
Dam 12
1012 NP Amsterdam

Speel voor dit doel

Speel mee

Gesteund Sinds 2010

Algemene bijdrage 2014
€ 500.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2014
€ 24.802,-