Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. Het museum neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van Nederland van de afgelopen eeuwen. De authentieke gebouwen, aanwezige ambachtslieden en tal van activiteiten brengen het museum volledig tot leven.

Het museum is in 1912 opgericht in Arnhem door een aantal bezorgde particulieren. Destijds heette het ‘Vereeniging Nederlandsch Openluchtmuseum’. Ze zagen dat door de toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. De oprichters pachtten het landgoed De Waterberg van de gemeente Arnhem. Zes gebouwen werden naar het terrein overgebracht en op 13 juli 1918 opende het Nederlands Openluchtmuseum zijn poorten.

Reis door de tijd

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. In en rond authentieke gebouwen en voorwerpen en door middel van interactieve presentaties vertelt het museum haar bezoekers over het leven in Nederland vanaf 1650 tot nu. U wordt meegenomen op een reis door de tijd. U zult ogen te kort komen, de mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze u met hun verhalen.

Nederland biedt al eeuwenlang ruimte aan een veelheid van levensstijlen, tradities, overtuigingen en meningen. Deze waardevolle diversiteit – die in onze zo snel veranderende wereld alleen maar toeneemt – vraagt om een relevante maatschappelijke context. Een rode draad die oude en nieuwe generaties verbindt en de kracht en de kwetsbaarheid van onze unieke samenleving vertelt.

Met de bijdrage van de BankGiro Loterij worden authentieke museale presentaties in het park op een aansprekende manier tot leven gebracht.

Goede doelen nieuws

 • Gipsotheek aan Zee open voor het publiek!

  Op 14 november werd met grote belangstelling van het publiek de Gipsotheek aan Zee, een nieuwe tentoonstellingsruimte in museum Beelden aan Zee geopend.

  Lees meer
 • Bekijk het goud van de Koningssloep

  Lees meer
 • Nederlanders leggen voor museumbezoek meeste kilometers af

  De BankGiro Loterij heeft een onderzoek opgezet om de houding en het gedrag van de Nederlander ten aanzien van cultuur in kaart te brengen. Lees verder

  Lees meer

Tel
026 - 357 61 11
Web
www.openluchtmuseum.nl
Adres
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem

Speel voor dit doel

Speel mee

Twitter @Openluchtmuseum

Gesteund Sinds 2002

Algemene bijdrage 2013
€ 500.000,-
Zelfgekozen bijdrage 2013
€ 115.316,-