GDL verhuizen

De Goede Doelen Loterijen gaan verhuizen

23 mei 2016 - Over krap twee jaar zitten we eindelijk in één gebouw. En nog wel in het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. Met het hoogst haalbare duurzaamheidslabel: BREEAM Outstanding. Uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en met de fiets. En per m2 goedkoper dan we nu zitten. Een grote wens gaat in vervulling. "We zijn er supertrots op en kijken uit naar de verhuizing", aldus Martijn van Klaveren, woordvoerder van de Goede Doelen Loterijen.

Ruim vijfhonderd medewerkers telt onze organisatie van de drie Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en Bankgiro Loterij). Vijfhonderd mensen die samen met alle deelnemers afgelopen jaar zorgden voor 443 miljoen euro voor goede doelen organisaties in Nederland en daarbuiten. Om ernstige armoede te bestrijden, mensen op de vlucht voor geweld te helpen bij de opvang, de natuur te beschermen, culturele instellingen een ruimer budget te geven, tienduizenden kinderen in Nederland in arme gezinnen te helpen aan een vrolijker jeugd; en talloze gezondheidsorganisaties in staat te stellen een betere zorg te geven en onderzoek te doen naar nieuwe en betere geneesmiddelen.

De ruim vijfhonderd medewerkers zitten nu verdeeld over 15 gebouwen in Amsterdam, ‘s-Graveland en Eemnes. Deze verspreide huisvesting leidt tot inefficiëntie. Het kan beter en goedkoper en dat gaan we binnenkort verwezenlijken.

Leegstaand ‘weespand’ duurzaam gerenoveerd

Twee jaar geleden konden wij de hand leggen op een al jaren leegstaand en verwaarloosd pand in Amsterdam aan de Beethovenstraat. Met de grote leegstand aan kantoren in Amsterdam was het vinden van een ongebruikt pand een vereiste voor ons, want veel duurzamer dan nieuwbouw. Het gebouw wordt nu gerenoveerd volgens de laatste normen en technieken van duurzaam bouwen en hierin zijn we een van de voorlopers in Nederland. Het zal een voorbeeld zijn voor veel nog te renoveren panden in Nederland en daarbuiten.
We werken daardoor straks in een water- en energieneutraal gebouw, dat 84% minder energie verbruikt dan een standaard nieuw gebouwd kantoorgebouw en dat per jaar 150 ton minder CO2 uitstoot dan vergelijkbare gebouwen. De loterijen krijgen daarvoor advies en ideeën aangereikt van experts op het gebied van duurzaam bouwen van binnen en buiten Nederland.

Publieke functie

Straks kunnen we buurtbewoners en deelnemers graag en met trots ontvangen in het nieuwe pand. In de koffiebar bijvoorbeeld, of in de centrale hal waar steeds wisselende informatie en exposities van goededoelenprojecten te zien zijn. En ook het tv-programma Koffietijd verhuist naar Amsterdam. In het pand komt een TV-studio van waaruit wij dagelijks live uitzenden. De studio en het auditorium, waar regelmatig lezingen worden gehouden, zijn ook te gebruiken door mensen uit de buurt en bijvoorbeeld de leerlingen van de naastgelegen school.

Betere bereikbaarheid per openbaar vervoer

De nieuwe huisvesting zal meer dan uitstekend bereikbaar zijn per openbaar vervoer: trein, bus, metro en tram stoppen allemaal op loopafstand van het gebouw aan de Beethovenstraat. Vanuit de stad is het gebouw ook prima bereikbaar per fiets voor de ruim 300 medewerkers die in Amsterdam wonen. Dat zal aanzienlijke besparingen opleveren op de uitstoot van CO2 van onze medewerkers en gasten. En het zal ook aanzienlijk gaan besparen op de reiskosten.

Hieronder meer informatie over de verschillende onderdelen van het plan.

1. Het dak en de daktuin

Het pand krijgt een symbolisch bladerdak, dat is opgebouwd uit 6.800 bladeren. Het wordt gedragen door drie grote en drie kleine boomvormige kolommen. Op het dak wordt met 2.400 m2 zonnenpanelen voldoende elektrische energie opgewekt voor 80 huishoudens per jaar. Op het dak komt een grote daktuin, waar een deel van de kruiden die we gebruiken verbouwd gaat worden. De rest nemen we af van de Lindenhof in Baambrugge; ouderwetse – dus biologisch, duurzaam en lokaal geteeld door drugsverslaafden die zo de benodigde dagelijkse structuur vinden. Het openbare restaurant zal ook zowel een sociaal-maatschappelijke als een duurzame grondslag hebben.
Op het dak, in de daktuin, wordt het regenwater opgevangen. Dat wat niet nodig is voor het bewateren van de planten en kruiden wordt afgevoerd naar een groot opslagbassin dat onder het binnenplein ligt. Dit water wordt gebruikt voor de toiletspoelingen en de sprinklerinstallatie. Met een ecoloog kijken we hoe we de biodiversiteit rond het pand kunnen vergroten voor vogels, vlinders en bijen.

2. Gebruik van de energiebesparende methodes

We bouwen ‘circulair’ en een energieneutraal pand. Het pand gebruikt straks niet meer energie dan het nodig heeft. ‘Een groene wereld’ is een belangrijk deel van onze missie en daar willen we graag zelf invulling aangeven in ons dagelijks werk.
Onze doelen met betrekking tot het pand in de Beethovenstraat laten zich samenvatten in de kwalificatie BREEAM Outstanding (2014), de hoogst haalbare certificering op het gebied van duurzaam bouwen. Het zal de eerste keer zijn dat een gerenoveerd pand op de Zuidas dit label op basis van de beoordelingsrichtlijn van 2014 krijgt. Veel belangrijker is dat wij niet de laatsten zullen zijn. Hoe meer BREEAM-panden in Amsterdam, Nederland en de rest van de wereld, hoe beter.

3. De materialen

Voor de inrichting van het pand nemen we ons bestaande meubilair mee. Daarnaast passen we alleen circulaire, cradle-to-cradle en natuurlijke materialen toe. Zo gaan we voor de vernieuwbouw en de (her)inrichting onder andere gebruik maken van een innovatie die uit de Postcode Lottery Green Challenge is voortgekomen. Zowel het Myco foam isolatiemateriaal als Myco Foam board van winnaar Eben Bayer (2008) zullen in het gebouw worden toegepast.

4. Het restaurant aan het voorplein

De benedenverdieping wordt openbaar toegankelijk. Iedereen is welkom. Er komt een restaurant en een expositieruimte. Het openbare restaurant aan het voorplein, zal zowel een sociaal-maatschappelijke als een duurzame grondslag hebben.

5. De studio en het auditorium

Via een apart trappenhuis in het gebouw zijn ook de TV-studio en het auditorium toegankelijk. Hiervan kan straks door buurtbewoners, leerlingen van het nabijgelegen Sint-Nicolaas Lyceum en onze goede doelen en partners gebruik gemaakt worden.

6. Financiën

Dankzij de ontwikkeling op de onroerend goed markt kan ons pand gerealiseerd worden tegen aanvaardbare kosten. Het nieuwe kantoorgebouw werd in 2013 aangeschaft in een tijd dat de prijzen laag waren. De panden die de loterijen kunnen verkopen op de plekken waar ze nu is gehuisvest (Amsterdam Oud Zuid) brengen momenteel recordprijzen op. Ze zullen alle worden verkocht. Binnenkort zal de organisatie informatie aan potentiële kopers kunnen verschaffen.

De totale investering in onze nieuwe huisvesting betreft de aanschaf van het bestaande pand voor € 22 miljoen en de geplande verbouwing. Dit geheel zal worden betaald vanuit de verkoop van onze bestaande panden en uit het eigen vermogen aangevuld met een hypotheek.  

De totale investering levert een pand op met een marktwaarde gelijk aan de totale investering. Het betreft een éénmalige investering die de Postcode Loterij over een termijn van 40 jaar kan afschrijven.

Ongeveer 2/3 van het pand zal voor eigen (kantoor)gebruik zijn, de overige vierkante meters zullen worden verhuurd aan andere partijen, waarmee de huisvestingskosten voor de Postcode Loterij worden beperkt.

De huisvestingkosten hebben geen enkele invloed op de 50% die de Goede Doelen Loterijen jaarlijks afdragen aan de goededoelenorganisaties dan wel het percentage dat in de vorm van prijzen wordt uitgekeerd aan onze deelnemers.

Daarom!

Daarom zijn we sinds december 2013 officieel eigenaar van het gebouw dat na de verbouwing haar hoofdingang zal hebben aan de Beethovenstraat 200. Inmiddels is er een Definitief Ontwerp voor het exterieur, de buitenkant. Daar hebben medewerkers van de Loterijen actief aan bijgedragen. Benthem Crouwel, architectenbureau van onder meer het Rotterdam Centraal Station en het Stedelijk Museum, is gekozen uit een pitch van vier bureaus. Zij zijn met alle input aan de slag gegaan en verantwoordelijk voor het ontwerp van ons nieuwe pand.



 

Laatste nieuws

  • Armin van Buuren in het Van Gogh Museum

    De wereldberoemde DJ gaf een eenmalig optreden op deze unieke locatie.

    Lees meer
  • "Ik wil graag het noorderlicht zien"

    Coby kreeg in het bijzijn van haar zus een cheque van maar liefst € 100.000,- overhandigd.

    Lees meer