Hermitage - foto Marcus Koppen

Vijf tips voor Museumnacht Amsterdam 2015

Op zaterdagavond 7 november is het Museumnacht in Amsterdam! Een cultureel spektakel waarbij meer dan 50 musea en culturele instellingen hun deuren tussen 19.00 en 02.00 uur openen met speciale programma’s, geïnspireerd op hun collecties of tentoonstellingen. Er zijn zo'n 250 unieke evenementen, met workshops, optredens, speciale rondleidingen, kunst én heerlijk eten en drinken. 

Ook enkele culturele partners van de BankGiro Loterij hebben een programma samengesteld waar u komende zaterdag van kunt gaan genieten. Wij lichten vijf bijzondere activiteiten voor u uit. Want cultuur is iets wat je moet vieren!

1. Schilder met licht in het Rijksmuseum

Tijdens deze kleine workshop in het Rijksmuseum gaat u – met hulp van professionele docenten - zelf aan de slag met de pixelstick, een stuk gereedschap ontworpen om met licht te schilderen. De pixelstick bestaat uit een strook van bijna 200 LED’s én een controller om de kleuren te kunnen beïnvloeden. Zo waant u zich voor even een Rembrandt uit de 21ste eeuw. De fotoresultaten zijn na afloop gratis te downloaden.

2. Pubquiz in het Amsterdam Museum

Hoeveel weet u van Amsterdam en haar geschiedenis? Test uw kennis op 7 november tijdens de Amsterdamse pubquiz van het Amsterdam Museum.

Maak uw borst maar nat, want het museum beheert samen met het Stadsarchief Amsterdam het materiële geheugen van de hoofdstad, tot wel vijf eeuwen terug. U kunt een team van maximaal vijf personen aanmelden. De winnaar ontvangt een leuke, Amsterdamse prijs.

3. Voetjes van de vloer met Vincent van Gogh

In het Van Gogh Museum staat tijdens Museumnacht een veelbelovend feestje op het programma. De jongens achter het DJ collectief Malawi zorgen van 19:00 tot 21:00 uur voor muzikaal vertier onder het imposante glazen dak van de nieuwe entreehal, met mash-ups en remixes van disco tot pop. Komt u dansen tussen de meesterwerken?

4. Workshop liefdesbrief schrijven in de Hermitage

Napoleon was er zeer bedreven in: het schrijven van romantische teksten. Maar hoe zit de perfecte liefdesbrief eigenlijk in elkaar? In de Hermitage leert een expert u op Museumnacht de fijne kneepjes. Susan Smit, schrijfster van het autobiografische boek ‘En dan de liefde. Lotgevallen van een romantica’, geeft er om 19:30 én 21:30 uur een spoedcursus vol tips en tricks.

5. Een afbeelding van uw favoriete geluid bij EYE

Tijdens Museumnacht laat EYE het geluid letterlijk van het doek spatten. In de foyer van het filmmuseum kunt u de hele avond terecht om van uw favoriete filmquote of geluid een VisualBite, een visuele weergave van een geluidsfragment in polaroidformaat, te maken. U spreekt zelf iets in, kiest een kleurcombinatie en kunt het resultaat mee naar huis nemen.

Voor de Museumnacht koopt u één kaartje waarmee u alle musea kunt bezoeken en gratis gebruik kunt maken van de pendelbus. Het volledige programma inzien of kaartjes kopen? Kijk op de website van de Museumnacht.