Gratis

Museum Fries Museum Leeuwarden

Fries Museum

Op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART aan de kassa heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen wordt echter wel een toeslag van € 3,- gevraagd.

Aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden is het Fries Museum gevestigd. Een plek waar je alles te weten komt over de Friezen en hun provincie. Van de Friese terpen tot dubbelspion Mata Hari en van oude kostuums tot vrijheidsstrijder Grutte Pier. Om niet de steden, het platteland en de Friese haat-liefde verhouding met water te vergeten.

Het museum bevat een duizelingwekkend aantal van 173.000 voorwerpen, van textiel en kunst tot archeologische terpenvondsten. Wie over de mens, cultuur, geschiedenis en kunst uit Friesland wil leren, is hier aan het juiste adres.

Het Fries Museum heeft daarbij verschillende wisselende tentoonstellingen. Zo kunt u van 13 september 2016 t/m 17 september 2017 de tentoonstelling ‘Mata Hari’ bezoeken. Hoe is het mogelijk dat Grietje Zelle uit Leeuwarden als spionne sterft door de kogels van een Frans vuurpeloton, midden in de Eerste Wereldoorlog? In het Fries Museum beleeft u het verhaal van Mata Hari, de mysterieuze danseres met haar fascinerende schoonheid. Blader door haar plakboeken, lees haar brieven en sta even stil bij haar exclusieve hoofdtooi. 

Alma-Tadema - klassieke verleiding
Van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017 is de tentoonstelling 'Alma-Tadema - klassieke verleiding' te zien, met meer dan meer dan tachtig topschilderijen van Lawrence Alma-Tadema. Het meest kostbare werk van de schilder - Mozes gevonden!, verkocht voor 35,9 miljoen dollar - is voor het eerst te zien in Nederland. De Nederlands-Britse schilder Sir Lawrence Alma-Tadema bracht de klassieke oudheid als eerste echt tot leven. Hij verbeeldt de oudheid zo mooi en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor spektakelfilms als 'Gladiator'. Een verloren gewaand schilderij van Alma-Tadema dook op 23 september 2016 op in het BBC tv-programma 'Antiques Roadshow'. Het is een van de grootste vondsten ooit voor de Engelse versie van 'Tussen Kunst & Kitsch'. Het Fries Museum voegt het schilderij op de valreep toe aan de tentoonstelling. Lees hier meer over het gevonden topstuk.

Praktische informatie

Locatie: Fries Museum
Adres: Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
Telefoonnummer: 058 255 55 00
Website: www.friesmuseum.nl

Mogelijk ook interessant voor u?

© 2017 BankGiro Loterij N.V. De vergunning voor de loterij is afgegeven door de Kansspelautoriteit onder kenmerk 10235 d.d. 23/12/2016. 18+ Speel bewust