Kom alles te weten over On Your Feet

Alles over de musical On Your Feet!

15 mei 2018 - We spraken musicalacteur Tommie Christiaan over zijn rol in de swingende musical On Your Feet! Naast zijn rol als Jezus in The Passion, zijn EP met Nederlandstalige muziek, geplande theaterconcerten én gezin schittert hij wekelijks in de swingende musical On Your Feet! Hij speelt Emilio Estefan, de man achter Gloria Estefan die mede verantwoordelijk is voor haar wereldhits zoals ‘Conga’ en ‘Dr. Beat’.

Met voordeel naar musical On Your Feet! in Utrecht? Klik hier.

Wat een drukke agenda! Voelt 2018 als jouw jaar?

“Ja wel een beetje! Vorig jaar zeiden mijn vriendin Michelle en ik ‘We gaan keihard werken en in 2018 gaan we oogsten.’ Zo voelt het nu ook.”

Je speelt in On Your Feet! Kan je wat vertellen over de auditieronde?

“Ik heb wel twaalf audities gedaan. Niet echt gebruikelijk, maar Stage Entertainment was op zoek naar een heel specifiek karakter. De Nederlandse On Your Feet! is de eerste versie na die in Amerika, dus het was heel belangrijk dat ze mensen met de juiste spirit vonden: mensen die de latino-vibe in een nummer kunnen overbrengen.”

Hoe was de ontmoeting met Gloria en Emilio?

“De eerste ontmoeting was officieel tijdens de audities. Het was wel een dingetje om hun liedjes te zingen terwijl zij aan de auditietafel zaten. Maar zodra ik klaar was verzuchtte Gloria ‘Oh wow what a beautiful voice’, toen ging ik stuiterend naar huis.

Later vlogen Jim en ik naar Miami om Gloria en Emilio te ontmoeten. Vooraf was ik zenuwachtig en star struck want er komen echt twee muziekiconen binnenlopen, maar het zijn gewoon hele vriendelijke, betrokken mensen. Tijdens de repetities en try-outs heb ik vooral veel met Emilio gepraat.

Meestal speel je iemand die er niet meer is en dan kijk je documentaires ter voorbereiding, maar nu hadden we de kans om in een gesprek dichter bij de rol te komen. Dan vroeg ik dingen als ‘Deze scène en deze tekst, waarom ging dat zo?’ En dan krijg je een verhaal als ‘We waren uit eten en hij vroeg om een kus op zijn wang en toen ik hem wilde kussen, draaide hij ineens zijn lippen naar mijn mond.’ We kregen mooie anekdotes waarmee je kleur kunt geven aan je rol.


Heb je nog steeds contact met ze?

“Ik stuur af en toe een berichtje en dan krijg ik echt binnen vijf minuten reactie. Ik vraag hoe het daar gaat en probeer ze een beetje op de hoogte te houden. Ze zijn heel erg betrokken en ze voelen zich ook heel erg vereerd dat we hun verhaal aan het vertellen zijn.”

Wanneer werd het duidelijk dat het een rol was die je ging delen met Jim Bakkum?

“Eigenlijk pas op het laatste moment. Ze wilden heel graag met ons allebei samenwerken. Omdat we allebei een gezin hebben, kwam dat perfect uit. Zo kunnen we de rol delen en tegelijkertijd ook tijd voor ons gezin overhouden.”

Wat heb je tot dusver geleerd van On Your Feet!?

“Andy, de regisseur van On Your Feet! woonde naast Gloria tijdens zijn jeugd in Miami. Hij bracht de crew echt het gevoel van community en familie bij: voor elkaar zorgen en rekening houden met elkaar. Dus van het gehaaste en je eigen plan trekken naar we zijn het samen aan het maken en iedereen is even belangrijk. De crew is een hechte familie geworden.

Andy is een hele intelligente regisseur en acteur. Hij heeft mij veel geleerd, niet alleen als acteur maar ook als mens. Soms kom je jezelf tegen of moet je even je ego uitzetten omdat je iemand anders wat meer ruimte moet geven en daarin is hij echt een mentor geweest voor mij.”

Op welke momenten kwam je jezelf tegen?

Dat gebeurt doorlopend. We zijn allemaal artiesten die op zoek zijn naar bevestiging en applaus. Maar je moet ook om kunnen gaan met kritiek en afwijzing. Het artiestenbestaan gaat niet alleen maar over rozen. Als artiest concurreer je altijd met elkaar.

Daar lag voor mij ook wel een uitdaging met Jim. Je kan niet allebei kapitein zijn op een schip. Er kan er maar één de première spelen en televisieoptredens doe je ook niet samen. In dit geval was Jim de kar trekker en dat wist ik natuurlijk ook van tevoren. Dat is niet altijd makkelijk, maar je leert en groeit er wel van.”

Is er een verschil in hoe jullie Emilio spelen?

“We spelen de rol beiden heel anders. Het is lastig om het concreet te vergelijken want de hele voorstelling heeft een andere vibe. Ik ben van nature wat meer een vechtertje, iets meer een straatbaasje. Ik heb heel erg die drive en die passion en dat Latijnse temperament. Dat is iets wat ik goed in die rol kan gebruiken.

Tegelijkertijd is die straatvechtersmentaliteit één van de dingen waarvan de regisseur tijdens de auditie al zei ‘I see a lot of fight in your eyes and that’s really good, but you need to lose it for this role’. Emilio is niet iemand die vecht, hij is iemand die gewoon gaat waar zijn passie hem brengt. En dat alles vanuit positiviteit. Ik kan zelf soms wel wat cynisch zijn of sarcastisch.

Jim heeft veel meer de zachte kant van het personage: de vrolijke jongen, de ideale schoonzoon, diegene die bij iedereen een lach op zijn gezicht tovert. Als je ons in één lichaam zou stoppen, zou je de perfecte Emilio hebben.”

Heb je bepaalde rituelen voor elke show?

“Ik roep eigenlijk altijd dat ik niet bijgelovig ben, maar er zijn stiekem wel een paar dingen die ik altijd doe. Ik heb bijvoorbeeld een sieraad van Gloria en Emilio gekregen, een soort zwaard in de vorm van een kruis, dat ik bijna altijd draag op het podium. Een soort spiritueel ding die ze me gaven voor de première.”

Dus dat is nu je talisman?

“Ja wel een beetje. Maar ik raak niet in paniek als ik het thuis laten liggen omdat ik dan bang ben dat ik een slechte show ga spelen. Dat gaat me te ver.”

Wat zijn de musicals van dit jaar waar jij naar uitkijkt?

“Ik ben erg benieuwd naar The Color Purple en ik heb The Bridges of Madison County ook nog niet gezien. Dat is met René van Kooten en Lone van Roosendaal, die ik ken sinds Zorro. Ik hoor er goede verhalen over, dus daar kijk ik echt naar uit. Ik ben over het algemeen niet iemand die in zijn vrije tijd veel in het theater te vinden is. Ik ben vooral in de studio met mijn eigen muziek bezig of in de speeltuin met mijn dochter.”

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd naar de musical On You Feet!? Zin in een tropische avond met latin music? Met uw VIP-KAART ontvangt u € 25,- voordeel op kaarten.

Ik wil kaarten bestellen

Uw VIP-KAART

  • Gratis naar ruim 100 Nederlandse topmusea
  • Ontvang tot 50% korting op de leukste dagjes en avondjes uit
  • Kans op exclusieve evenementen en arrangementen