Amsterdamse Grachtenfestival

Dit mag u niet missen van het Amsterdamse Grachtenfestival

21 juni 2018 - Ontdek de nieuwste generatie musici op de mooiste plekken van Amsterdam tijdens het Grachtenfestival! Met meer dan 250 concerten op 90 locaties belooft ook de 21e editie weer één groot feest te worden. Maar waar moet je nou echt naar toe? We geven vijf tips.

Het Festivalcentrum: het kloppend hart van het festival

Vrijdag 10 tot en met zondag 19 augustus, Het Festivalcentrum bij Het Compagnietheater

Op vrijdag 10 augustus barst het Grachtenfestival los met het feestelijke openingsconcert, op het ponton voor Festivalcentrum bij Het Compagnietheater. Jonge musici geven deze avond een preview van wat je de komende dagen kunt verwachten. Bezoek hier ook het Festivalcafé voor jamsessies, de dagelijkse talkshow EarBites met Dieuwertje Blok op NPO Radio 4 en leuke activiteiten en optredens voor de jongste bezoekers. Op zondag 19 augustus sluit het festival af met een concert van Ella van Poucke met het JeugdOrkest Nederland op de ponton.

Concert: publiekslieveling

Zondag 12 augustus, 16:00 uur in Club Lido, Holland Casino Amsterdam Centrum

Ikt Duo Ikt, bestaande uit Janina Lorenci and Lola Mlacnik, won in februari de Publieksprijs tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Met hun energieke optreden en bijzondere combinatie van instrumenten won het duo het hart van het publiek. In Club Lido brengt Ikt een spectaculair programma met muziek uit de 20e en 21e eeuw, waaronder de speciaal voor hun geschreven Rhapsody from the East for alto saxophone and percussion van Pepijn Streng.

Bijzondere locatie: Berend&deKlerk op Vuurtoreneiland

Dinsdag 14 augustus, 10:00 uur, vertrek vanaf Oostelijke Handelskade 34

Vier generaties lang waakte de familie Engel over het Vuurtoreneiland en over alle schepen die het eiland passeerden. De vissers uit de omgeving noemden de vuurtorenwachters Engelbewaarders. Met de komst van moderne communicatie- en navigatieapparatuur is de vuurtorenwachter overbodig geworden. In 2003 verlaat de laatste telg van de familie Engel het eiland. De voorstelling van Berend&deKlerk is geïnspireerd op het verhaal van deze familie en wordt dan ook uitgevoerd op het Vuurtoreneiland waar u met boot naar toe wordt gebracht.

Concert: een bijzonder verhaal in De grens

Donderdag 16 en vrijdag 17 augustus, 19:30 uur in Mediamatic

Station Eijsden, Zuid-Limburg, 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde. Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. Terwijl de Nederlandse regering in overleg gaat, verkeert de Keizer een dag lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron ontmoet hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden. De 25-jarige componist Jan-Peter de Graaff schreef over dit verhaal een opera vol muzikaal vuurwerk die zowel toegankelijk én eigentijds is.

Bijzondere locatie: de Bubble in Rembrandtpark

Zaterdag 18 augustus, 17:00 uur in De Bubble in het Rembrandtpark

Speciaal voor het Grachtenfestival herrijst de Bubble in het Rembrandtpark. In deze plastic bubbel, een soort enorme zeepbel, krijg je een ander gevoel van werkelijkheid. Omgeven door slechts een flinterdun soort plastic, voel je je weer verbonden met de natuurlijke omgeving. Het Amsterdam Modern Orkest, het AM.OK, is een gezelschap van zeer verschillende makers; klassieke-, elektronische- en jazzmusici, een schrijver, een acteur en een danser. Speciaal voor de Bubble maakten zij een bijzondere voorstelling.

Uw VIP-KAART

  • Gratis naar ruim 100 Nederlandse topmusea
  • Ontvang tot 50% korting op de leukste dagjes en avondjes uit
  • Kans op exclusieve evenementen en arrangementen