Het Concertgebouw

Wij zijn onder de indruk

Online initiatieven van onze culturele partners

De culturele sector staat bekend om zijn creativiteit. En die is hard nodig in deze verwarrende tijden. Musea zijn gesloten, in theaters en concertzalen is het stil. Maar online zitten zij niet stil, hier ziet u een bloemlezing.

Anne Frank Huis

De Anne Frank Stichting en Every Media lanceren het Anne Frank videodagboek, een nieuwe manier om het levensverhaal van Anne Frank bij jongeren wereldwijd onder de aandacht te brengen. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Het videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen. Maandag 30 maart om 16.00 uur was de aftrap van het videodagboek op YouTube.

Noordbrabants Museum

Met gastvrijheid en humor nodigt presentator Lucas De Man je uit voor de interactieve rondleiding. Ondanks de gesloten deuren stapt u vanuit de huiskamer zo Het  Noordbrabants Museum in. Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man kreeg eenmalig exclusief toegang om de vaste collectie en wisseltentoonstellingen te ontdekken. Dit bezoek is vastgelegd in een interactieve video. Daarin komen ook minder bekende delen van het museum aan bod. Zo is er voor elke bezoeker genoeg nieuws te ontdekken. Tijdens deze rondleiding kiest de kijker zelf voor verdieping door middel van keuzemogelijkheden. Daarbij is de Brabantse gastvrijheid van de medewerkers leidend en is dat wat deze rondleiding onderscheidend maakt.

Rijksmuseum Muiderslot

Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, plaatst het Muiderslot wekelijks een opdracht om een tijdreis te maken door de geschiedenis van het Muiderslot. En er zijn verdiepingsopdrachten voor basisonderwijs. Handig voor alle juffen en meesters thuis.

Van Gogh Museum

Kleurplaten downloaden, podcasts, online les voor kinderen, verhalen over het leven van Vincent. Het Van Gogh Museum heeft enorm veel online alternatieven waaronder een 4K tour, waar u kunt ronddwalen door het museum. Elke week verschijnt een nieuw deel, en een onderzoeker die vragen beantwoordt, zoals de vraag waarom Van Gogh zijn oor afsneed.  

Naturalis Biodiversity Center

In deze gekke tijd kunt u niet zoals normaal uw vrienden of familie een knuffel geven. Gelukkig kunt u uw (knuffel)dier altijd knuffelen. De experts van Naturalis doen onderzoek naar biodiversiteit. Zij zijn benieuwd welke (knuffel)dieren allemaal troost bieden aan jong en oud. Die lieve hond, bruine knuffelbeer, dat versleten konijntje of uw cavia.

Deel via Facebook of Instagram een foto met of van uw knuffel en gebruik de hashtag #knuffeldiversiteit

Rijksmuseum

De conservatoren van het Rijksmuseum delen vanuit huis in korte video’s verhalen over hun favoriete kunstwerken. De video’s verschijnen op de sociale mediakanalen van het Rijksmuseum. In de eerste video vertelt hoofd Schilder- en beeldhouwkunst Pieter Roelofs over Het Huishouden van Jan Steen.
Meer informatie is hier terug te vinden.

Singer Laren

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm neemt de online bezoeker in een serie filmpjes mee naar een aantal werken uit de Singercollectie. In deze zevende aflevering van Singer TV vertelt hij over De Denker van Auguste Rodin; een inspirerend beeld in deze zware tijden. En heeft u een aflevering gemist? De filmpjes zijn te vinden op www.singerlaren.nl/singertv.

Het Concertgebouw

Iedere avond om 20.00 uur zendt Het Concertgebouw via Facebook en YouTube een stream uit van een eerder gemaakte opnames van veertien Europese klassieke concertzalen.

Kunstmuseum Den Haag

Conservator 19e eeuwse kunst Frouke van Dijke gaf een live rondleiding door de tentoostelling ‘Breitner vs Israels’. Deze kunt u hier bekijken. 

Kunstmuseum Den Haag geeft elke woensdag een dergelijke virtuele rondleiding.

NEMO Science Museum

In NEMO Science Museum ontdekt iedereen, van jong tot oud, hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervaren bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn.

Omdat dat nu even niet kan, heeft NEMO een pagina vol met weetjes, feitjes en proeven en experimenten die je thuis kunt doen!

Groninger Museum

Het Groninger Museum komt met de Quarantaine doe-tips. Het museum nodigt mensen iedere week een nieuwe opdracht te volbrengen. Een voorbeeld: voor de tentoonstelling Pronkjewails - Design uit heden en verleden heeft gastcurator John Veldkamp spannende stillevens samengesteld uit de museumcollectie en zijn eigen verzamelingen. Hij lette daarbij op kleuren, vormen, materiaal of thema’s.

Museum Boijmans Van Beuningen

Normaal gesproken geven de cultuurcoaches Tjy, Barbara en Shahaila elke week kunstles aan de leerlingen van de Mariaschool aan het Taandersplein in de Rotterdamse wijk Spangen. De cultuurcoaches plaatsen nu video's op hun YouTube-kanaal, zodat iedereen mee kan blijven doen.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het jaar 2020 is pas drie maanden oud, maar is nu al spraakmakender dan ooit. Schoolkinderen krijgen gestreamd onderwijs, we videobellen ons een slag in de rondte, geïsoleerde ouderen worden telefonisch ondersteund, kunstenaars brengen cultuur via geïmproviseerde TV-zenders, theatergroepen streamen voorstellingen, DJ's organiseren online raves, sporters delen workouts en noem zo maar op. In deze bijzondere periode is Beeld en Geluid ook bij u thuis. Met mooie programma’s uit onze collectie en verhalen over media.

De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk Amsterdam is al decennia beroemd om haar spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Ook heeft het een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiële bijeenkomsten en culturele evenementen. In deze verwarrende tijden luidt De Nieuwe Kerk, net als andere kerken in Nederland, elke woensdagavond om 19.00 uur de kerkklokken voor hoop en troost.

Uw VIP-KAART

  • Gratis naar ruim 100 Nederlandse topmusea
  • Ontvang tot 50% korting op de leukste dagjes en avondjes uit
  • Kans op exclusieve evenementen en arrangementen