Rembrandt

Vier het Rembrandtjaar met de VIP-KAART

Gratis met z’n tweeën naar dé toptentoonstellingen over Rembrandt door het hele land? Het kan met de VIP-KAART! Ontdek alles over de wereldberoemde schilder tijdens zijn 350ste sterfjaar.

Kunstschilder, Leidenaar, vader, maar bovenal de belangrijkste Hollandse meester van de 17de eeuw. In 2019 is het 350 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn overleed in Amsterdam. Om zijn 350ste sterfdag te eren organiseren meerdere musea projecten en tentoonstellingen met Rembrandt in de hoofdrol als kunstenaar, persoon en als inspirator.

Rembrandt in alle straten

Zo ontvingen het Rijksmuseum en het Mauritshuis gezamenlijk € 1.035.000 van de BankGiro Loterij voor het landelijke project Rembrandt in alle straten tijdens het Goed Geld Gala. Hoewel de schilder bij het grote publiek vooral bekend is door zijn meesterwerk De Nachtwacht, schuilen er talloze opmerkelijke verhalen achter hem.

Zo kreeg hij samen met zijn grote liefde Saksia een zoon, genaamd Titus, en maakte hij meer dan driehonderd schilderijen in zijn leven. Ontdek en bewonder het meesterschap van Rembrandt tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw onder andere bij het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Fries Museum.

Een schilder in hart en ziel

Het is 1606, de start van de bruisende Gouden Eeuw, wanneer Rembrandt van Rijn wordt geboren. Het was al snel duidelijk dat de jonge Rembrandt meer geïnteresseerd was in schilderen dan in studeren, want al op 19-jarige leeftijd vertrok hij naar Amsterdam om in de leer te gaan bij de schilder Pieter Lastman. Amsterdam had zich inmiddels ontpopt tot ’s werelds belangrijkste handelsstad, waardoor Rembrandt al snel contacten kreeg met belangrijke kunsthandelaren. Na een halfjaar in de hoofdstad keerde de kunstschilder terug naar Leiden om daar zijn eigen atelier te openen. Al snel was Rembrandt zo bekend dat hij meerdere opdrachtgevers had en in 1632 het welbekende schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp voltooide.

Rembrandt en Saskia

Twee jaar later trouwde de schilder met zijn grote liefde Saskia. Het jonge echtpaar verhuisde in 1639 samen naar de huidige Jodenbreestraat, waar toentertijd veel kunstenaars woonden. Hoewel Rembrandt en Saskia al drie jonge kinderen verloren, kregen zij in 1641 een vierde zoon, Titus. Na een periode waarin hij veel landschappen en sobere taferelen schilderde, kreeg Rembrandt in deze tijd ook de opdracht voor zijn enige schuttersstuk en meest belangrijke werk De Nachtwacht. Terwijl het werk na de voltooiing in 1642 schitterde in de grote feestzaal van de Kloverniersdoelen in Amsterdam, overleed Saskia in ditzelfde jaar op 29-jarige leeftijd. Rembrandt trouwde hierna niet meer met een andere vrouw.

De Hollandse Meester van de Gouden Eeuw

Hoewel Rembrandt in de jaren na het overlijden van zijn vrouw talloze schilderijen produceerde en ver boven zijn stand leefde, kon hij in 1656 de huurkosten voor zijn huis niet meer betalen. Na zijn faillissement vertrok Rembrandt naar een kleine woning op de Rozengracht waar hij op 4 oktober 1669 stierf. In de laatste tien jaar van zijn leven schilderde de Hollandse meester onder andere De Staalmeesters (1662), het Zelfportret met twee cirkels (1665-1669) en Het Joodse Bruidje (1665-1669). Rembrandt creëerde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en meer dan tweeduizend tekeningen. Van barok tot aan invloeden uit het caravaggisme en van scherpe contrasten tot aan gedetailleerde dramatiek, Rembrandt bracht met zijn unieke technieken magie naar het schilderdoek.

Nog meer ontdekken over Rembrandt?

Ga met de VIP-KAART gratis met z’n tweeën naar deze tentoonstellingen!

Het Fries MuseumRembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw
24 november 2018 t/m 17 maart 2019 - 2 gratis tickets per VIP-KAART

Beleef een romantische reis door de Gouden Eeuw en duik in het liefdesleven van Rembrandt en Saskia. Na 250 jaar is het intieme portret van Saskia door de wereldberoemde kunstenaar weer in Nederland te zien.

Rijksmuseum – Alle Rembrandts
15 februari t/m 10 juni 2019 - 2 gratis tickets per VIP-KAART

Met topstukken als De Nachtwacht en Het Joodse Bruidje beheert het Rijksmuseum de grootste collectie van Rembrandt-schilderijen ter wereld. Ontdek zijn meesterschap tijdens deze must-see tentoonstelling!

MauritshuisRembrandt en het Mauritshuis
31 januari t/m 15 september 2019 - 2 gratis tickets per VIP-KAART

Hoe zijn de schilderijen van Rembrandt terecht gekomen bij het Mauritshuis? Ontdek de unieke selectie schilderijen van het museum en onderzoek zelf het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ of ‘geen Rembrandt’ in de tentoonstelling.

Gepubliceerd op: woensdag 27 februari 2019

Uw VIP-KAART

  • Gratis naar ruim 100 Nederlandse topmusea
  • Ontvang tot 50% korting op de leukste dagjes en avondjes uit
  • Kans op exclusieve evenementen en arrangementen