Akoesticum

In Ede ligt vlak langs het spoor de tot voor kort verlaten Prins Friso Kazerne. Dit monumentale, kolossale gebouw inspireert tot grote dromen. De rijksoverheid heeft het eigendom overgedragen aan de gemeente en die zoekt een passende en goed exploitabele bestemming. Vanuit de hoek van de podiumkunsten kwam een briljant idee: een repetitieruimte voor koren, orkesten, dansgezelschappen, theatergezelschappen en ensembles. Met alle akoestische faciliteiten, instrumentarium, de juiste vloeren voor dansers en de mogelijkheid tot overnachten. Kortom: een ‘Papendal voor de podiumkunsten’. Met dit verschil dat in Ede ook amateurgezelschappen welkom zijn.

In het buitenland, ook in België, bestaan dergelijke oefencentra en deze zijn goed bezet. Ook de inventarisatie onder de doelgroep leert dat er een grote behoefte is aan een centrale repetitielocatie, goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer, met de mogelijkheid tot overnachting en betaalbaar.

Met deze bijdrage maakt de loterij de akoestische inrichting van dit bijzondere project mogelijk en zullen podiumkunstenaars, van amateur tot professional en van klein ensemble tot symfonieorkest gebruik kunnen maken van een state-of-the-art repetitiegelegenheid in een rijksmonumentale voormalige kazerne.

Tel
0318 - 30 43 49
Web
www.akoesticum.nl
Adres
Nieuwe Kazernelaan 2
6711 JC Ede
Algemene bijdrage 2013
€ 600.000,-