Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Amsterdam, een wereldstad? Ja, en ook: klein, gezellig en eigenwijs. De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Verenigde Oost-Indische Compagnie en wiet. De hoofdstad van Nederland. Een 1000 jaar oude, waterrijke handelsstad waarbij ondernemerschap, creativiteit, burgerschap en vrijdenken centraal staan.

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van Amsterdam. De bezoeker maakt een tijdreis door vijf eeuwen. Schilderijen van Rembrandt, Bol, Ruysdael en Saenredam worden afgewisseld met talloze gebruiksvoorwerpen van het alledaagse leven. Wereldberoemd is de Schuttersgalerij, een overdekte straat waar wandelaars en voorbijgangers gratis de enorme groepsportretten van de burgerwacht uit de zeventiende kunnen bewonderen. Maar ook de twintigste eeuw komt uitgebreid en 'multimediaal' aan bod, met hoogtepunten als een interactieve Witkar, een 'Ajaxtribune' en een Jordaancafé. Naast de vaste collectie organiseert het Amsterdam Museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen.

Het Amsterdam Museum vroeger

Het museum is sinds 1975 gevestigd aan de Kalverstraat in een wel heel  bijzonder gebouw. In de middeleeuwen was het Sint-Luciënklooster hier gevestigd en later vanaf 1578 het Burgerweeshuis. Hier woonden destijds honderden wezen wiens ouders veelal aan de pest waren bezweken. Als herinnering aan die tijd van het weeshuis zijn  de Regentenkamer en de wezenkastjes op de binnenplaats intact gelaten.

De schuttersgalerij is een overdekt straatje van de Begijnensteeg naar het museum. Dit is een van de weinige vrij toegankelijke ‘museumstraten’ ter wereld. In deze galerij hangen originele groepsportretten, gemaakt tussen 1530 en 2007.

Amsterdam Museum wordt gesteund sinds 2006. De bijdrage van de BankGiro Loterij wordt geheel besteed aan de herinrichting van het museum, dat in de komende jaren stapsgewijs wordt uitgevoerd.

VIP-KAART

Met uw BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U hoeft hiervoor niet te reserveren: op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART mag u gratis naar binnen. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.

Tel
020 - 523 18 22
Web
www.amsterdammuseum.nl
Adres
Kalverstraat 92
1001 AC Amsterdam

Steun + speel mee

Speel mee

Gesteund sinds 2006

Algemene bijdrage 2019
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2019
€ 2.372,-