Art Zuid

Stichting Art Zuid is een culturele organisatie opgericht in 2008 door Cintha van Heeswijck-Veeger met als doel een tweejaarlijkse beeldententoonstelling van wereldklasse te organiseren in het monumentale stedenbouwkundige Plan-Zuid van architect H.P. Berlage.

Met het tentoonstellen van moderne en hedendaagse beelden en installaties op de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas wil de stichting de buurt verlevendigen door nieuwe bezoekers te trekken naar Amsterdam Zuid. Met gemiddeld 375.000 bezoekers kan de tentoonstelling ARTZUID met recht een succes genoemd worden. Met internationale deelnemers zoals Tony Cragg, Eduardo Chilida, Mario Merz, Antony Gormley, Jaume Plensa, El Anatsui, KAWS en Atelier van Lieshout is de tentoonstelling uitgegroeid tot het belangrijkste tijdelijke sculptuurpodium ter wereld.

De huidige mogelijkheden om buiten kunst te exposeren zijn beperkt. Kunstenaars zijn vaak afhankelijk van opdrachten van gemeenten, musea of beeldenparken. ARTZUID werkte de afgelopen jaren samen met meer dan 200 kunstenaars uit binnen- en buitenland en presenteerde 281 beelden. De selectie van de kunstenaars wordt gedaan door toonaangevende curatoren, zoals Michiel Romeyn en Roberto Meyer (2009), Jan Cremer (2011), Henk van Os (2013), Rudi Fuchs en Maarten Bertheux (2015) en Rudi Fuchs (2017).

ARTZUID stelt de beelden tentoon op de groene lanen, zodat iedereen er dag en nacht langs kan wandelen. De beelden leiden tot nieuwe ontmoetingen en gesprekken.

Tel
020-5286061
Web
www.artzuid.nl
Adres
Prinses Irenestraat 19-1
1077 WT Amsterdam
Door deelnemers gekozen bijdrage 2019
€ 591,-