Open Monumentendag

BankGiro Loterij Open Monumentendag

De Hollandsche Molen, BOEi, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Open Monumentendag.

Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van ons land. De dag vond voor het eerst in 1987 plaats en wordt sindsdien jaarlijkse georganiseerd in het tweede weekend van september. Dan openen 5.000 monumenten hun deuren waar 1 miljoen bezoekers op af komen, 80% van de Nederlandse gemeenten doet mee, 330 landelijke comités en 18.000 vrijwilligers zijn actief. Ook worden tal van activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen en speurtochten.

Een succesverhaal, en toch is de noodklok geluid. Het voortbestaan van Open Monumentendag is in gevaar omdat er vanaf dit jaar geen hoofdsponsor meer is. Dit was aanleiding voor De Hollandsche Molen, BOEi, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Open Monumentendag om actie te ondernemen en samen te werken aan een sterke financiële basis en aan het vergroten van het draagvlak onder het Nederlandse publiek. De vier partners willen het publiek nog meer betrekken bij de pracht van de Nederlandse monumenten. Naast de landelijke dag zullen er jaarlijks ook 200 regionale monumenten open zijn voor het publiek op twaalf regionale monumentendagen.

De BankGiro Loterij wordt voor vijf jaar hoofdpartner van Open Monumentendag en tevens naamdrager. Met Open Monumentendag onderschrijven wij het belang van het voortbestaan van Open Monumentendag en de belangrijke impuls die het heeft voor de monumentensector.

Extra bijdrage 2015
€ 1.700.000,-