BOEi

BOEi

De Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, kortweg BOEi, is een particuliere, non-profit organisatie. BOEi houdt zich bezig met herbestemmen van industrieel erfgoed. Dat kunnen allerlei soorten gebouwen zijn. Van ijzergieterij tot steenfabriek en van kazernegebouw tot scheepswerf. Het gaat daarbij zowel om door de overheid beschermde monumenten als om gebouwen waarvan het publiek en/of de eigenaar vindt dat het behouden moet blijven. Oude gebouwen vertellen ons over het leven van toen. Zij geven hun omgeving een eigen geschiedenis en identiteit. BOEi geeft die oude gebouwen een nieuwe bestemming, als restaurant, museum of als theater. En behoudt zo de geschiedenis voor de toekomst. Zo kan iedereen het verhaal van deze industriële monumenten zelf ervaren.

Wat is industrieel erfgoed?

Monumenten en in het bijzonder industriële monumenten hebben een eigen identiteit en geven ook een identiteit aan dorpen en steden. Identiteit kan ook niet gemaakt worden, dit moet groeien. Met het toenemende belang van gebiedsontwikkeling zal daarom de herbestemmingopgave en de cultuurhistorie als inspiratiebron aan belang winnen.

Er bestaat geen wettelijke definitie van wat een industrieel monument precies is. Er zijn ruime en strakke definities in omloop. Voor BOEi staat het herbestemmen echter altijd centraal. Voorbeelden zijn een oude fabriek, een postkantoor of militair gebouw. Zelfs een voormalige school kan hieraan voldoen. Uiteindelijk telt het bewaren van het verhaal. Een monumentaal gebouw geeft BOEi de aanleiding om zich te verdiepen in de geschiedenis die ons uiteindelijk meer laat begrijpen van het heden.

Het herbestemmen van industriële monumenten wordt vaak aangejaagd door BOEi zelf. De werkwijze die hierbij wordt gehanteerd is volgens de stadsherstelformule: onderzoek de haalbaarheid van herbestemming, voorkom verval, koop het pand of complex en restaureer het en zoek er een passende functie bij. Op deze manier kan het pand of complex worden behouden.

Door het steunen van BOEi geeft de BankGiro Loterij de zorg voor industrieel erfgoed een belangrijke impuls. De BankGiro Loterij steunt BOEi sinds 2006.

Tel
033 - 760 0660
Web
www.boei.nl
Adres
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Steun + speel mee

Speel mee

Gesteund sinds 2006

Algemene bijdrage 2019
€ 500.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2019
€ 149.084,-