Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd

In 2003 werden in Veldhuizen (nu Leidsche Rijn) de resten van een Romeins vrachtschip blootgelegd. De schipper was waarschijnlijk een onderhoudsman voor de Romeinse versterkingen langs de rivier, getuige de vele gereedschappen die aan boord werden gevonden. Het schip werd geconserveerd en ligt in Lelystad bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Op de resten van een oorspronkelijk castellum bouwt de gemeente Utrecht een publiekscentrum voor archeologie, cultuur en natuur. De opening is gepland voor medio 2015. De muren van het castellum omsluiten een binnenterrein waarop activiteiten worden geprogrammeerd. In deze muren is ruimte voor creatieve bedrijven en informatiecentra, het hoofdgebouw herbergt horeca en een theater. In dit gebouw zal ook het schip worden gepresenteerd, samen met de objecten die in en om het schip zijn gevonden. Het verhaal van het vrachtschip en de reis, het leven van de schipper, de schipbreuk en het leven op een Romeins castellum zal worden verteld in de entree van het gebouw, gratis toegankelijk en als blikvanger van het geheel.

Met deze bijdrage van de BankGiro Loterij kan het eeuwenoude schip op een glazen plateau worden gepresenteerd, als voer het nog op de Rijn. Ook de presentatie van de overige objecten krijgt de uitstraling die het verdient. Een unieke combinatie van een heus, origineel Romeins schip op de fundering van het oorspronkelijke castellum midden in een 21e-eeuwse woonwijk: veel laagdrempeliger zal archeologie niet worden.

Web
www.castellumhogewoerd.nl
Adres
Burgemeester Middelweerdbaan 1
3453 HR De Meern
Algemene bijdrage 2014
€ 350.000,-