Eusebius

Eusebiuskerk

De Eusebiuskerk is één van de rijkst gedecoreerde kerken van Nederland en kent een bijzondere geschiedenis. De Eusebius is beeldbepalend voor Arnhem en al meer dan vijfhonderd jaar een icoon, niet weg te denken uit het stadsbeeld en wereldwijd bekend van de verschrikkingen tijdens de Slag om Arnhem die de kerk en toren ernstig hebben beschadigd. De Eusebiuskerk vervult zowel een religieuze functie door de maandelijkse viering van de eredienst als een cultureel-maatschappelijke door de vele activiteiten die in de kerk worden georganiseerd.

Restauratie

Sinds 2009 wordt de kerk ingrijpend gerestaureerd, noodzakelijk om het gebouw weer in een goede bouwkundige staat te brengen. Aan de restauratie is een herinrichting gekoppeld die de fysieke toegankelijkheid van het gebouw verbetert. Zo krijgt de kerk onder meer twee nieuwe zij-entrees en komt er een ondergrondse ruimte waar publieksvoorzieningen als de garderobe worden ondergebracht. Op zestig meter hoogte worden twee glazen balkons gerealiseerd die bezoekers een spectaculair uitzicht bieden op de beeldhouwwerken en op de stad. Als laatste worden aanpassingen gedaan om een nieuwe vaste tentoonstelling over de bijzondere geschiedenis van de kerk door de eeuwen heen mogelijk te maken.

De bijdrage van de BankGiro Loterij is specifiek bestemd voor de zij-entrees en de museale presentatie. De herinrichting moet in 2019 zijn voltooid, in dat jaar vindt de herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem plaats waarbinnen de Eusebius een centrale rol speelt.

Tel
026 4435068
Web
www.eusebius.nl
Adres
Kerkplein 1
6811 EB Arnhem
Eenmalige bijdrage 2017
€ 500.000,-