Fort Pannerden

Fort Pannerden is met recht een historische plek te noemen. Deze ‘kraan van de Hollandse Waterlinie’ ligt in een filmisch landschap, bol van clichés; herkauwende koeien in de uiterwaarden zien hoe de Rijn zich loom splitst in Waal en Pannerdens Kanaal, met aan de horizon de torenspits van een Duits of Nederlands dorpje. Want zo dicht zitten we hier bij de grens. De strategische functie was de controle van de waterinlaat via het Pannerdens Kanaal naar de inundatiewerken. Wetenswaardig is dat dit ook de bakermat van het huidige Rijkwaterstaat is.

Maar het verging Fort Pannerden zoals zoveel forten en stellingen uit de waterlinie: door de ontwikkeling van de militaire luchtvaart werd de verdedigingstechniek overbodig en verkrotten de imposante bouwwerken in de loop van een eeuw. Sinds een aantal jaar is er hernieuwde aandacht voor de gebouwde geschiedenis van deze bijzondere plekken. Al eerder ondersteunde de loterij herbestemmings- of inrichtingsplannen in deze categorie, zoals Forteiland Pampus en Geofort in Herwijnen.

Ook in de gemeente Lingewaard wordt hard gewerkt: het fort is casco gerestaureerd met rijksgelden. Het ligt daar, klaar voor gebruik. Met deze schenking van de BankGiro Loterij is de financiering rond en kan met de museale inrichting worden gestart. De toekomstige bezoeker maakt dan kennis met de geschiedenis van de regio, van het fort, van de waterlinie en met de recreatieve mogelijkheden in de omgeving van dit prachtige fort.

Web
www.fortpannerden.eu
Adres
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg
Algemene bijdrage 2013
€ 400.000,-