Fries Museum in Leeuwarden

Fries Museum

Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, hedendaagse beeldende kunst en nog veel meer. Samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Vanaf 1881 zat het Fries Museum gevestigd aan de Turfmarkt in Leeuwarden. Destijds begon het in het Eysingahuis en in ruim 130 jaar tijd heeft het museum zich uitgebreid naar aangrenzende gebouwen. De nieuwe bestemming werd het Wilhelminaplein, in hartje binnenstad. Een open en stoer gebouw met een enorm overkoepelend dak dat wordt gedragen door metershoge robuuste kolommen. Architect Henket omschrijft het als een tijdloos gebouw, een gebouw dat met beide benen op de grond staat, geen opsmuk kent en eigenzinnig is. In die zin typisch Fries!

Collectie

De gehele museumcollectie omvat ongeveer 173.000 voorwerpen. Dit is de Collectie Fryslân die onder andere een textielcollectie, kunstnijverheid, oude en moderne kunst, archeologische terpenvondsten omvat. De collectie van het museum vertelt de verhalen van Friesland en zijn bewoners. De objecten lopen uiteen van moderne kunst tot aan archeologische vondsten. Van de bustehouder van Mata Hari tot aan het zwaard van Grutte Pier. De kunst, cultuur en de geschiedenis van Friesland komt tot leven in het Fries Museum. De collectie kan ook online worden bekeken.

De BankGiro Loterij steunt het Fries Museum sinds 2008. Het Fries Museum benut dit bedrag voor de inrichting en presentatie van de collectie.

VIP-KAART

Met uw BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U hoeft hiervoor niet te reserveren: op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART mag u gratis naar binnen. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.Tel
058 - 255 55 00
Web
www.friesmuseum.nl
Adres
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden

Steun + speel mee

Speel mee

Gesteund sinds 2008

Algemene bijdrage 2019
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2019
€ 150.253,-