Grote Kerk

De Grote Kerk Veere

De Grote Kerk in Veere werd gebouwd tussen 1350 en 1570. De vele functies die het heeft gehad, van stal tot hospitaal, geven een goed beeld van 500 jaar nationale en stadsgeschiedenis. Het probleem van dit erfgoed laat zich raden: het is niet meer te bekostigen door een kerkelijke gemeente en exploitatie voor een andere functie is niet altijd even makkelijk.

Er wordt gewerkt aan de realisatie van een droom: het ontstaan van hét nieuwe cultuurpodium en festivalhuis voor Zeeland. De open kerk als ontmoetingsplek voor beeldende kunst, dans, theater, film, fotografie en muziek. Er wordt inhoudelijk samengewerkt met lokale en landelijke partners zoals het Nationaal Ballet, EYE, Foam en Amsterdam Sinfonietta.

Daarnaast komt er aandacht voor de roemrijke geschiedenis van de Grote Kerk. Zo kunnen de 1,5 miljoen dagjesmensen per jaar, die nu veelal voor een dichte deur staan in de zomermaanden, de geschiedenis van kerk, stad en regio beleven. Hiertoe zal het gebouw wel moeten worden aangepast. Dat geldt zowel voor het winkel- en horecagedeelte als voor licht- en geluidsinstallatie.

Met de loterijbijdrage kunnen bouwkundige ingrepen worden gedaan en kunnen garderobe, backstageruimtes en kantoren worden ingericht zodat de programmering kan starten.

Web
www.grotekerkveere.nl
Adres
Oudestraat 26
4351 AV Veere
Eenmalige bijdrage 2018
€ 750.000,-