Het Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum

Het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen belicht een van de meest tragische gebeurtenissen die zich in de Nederlandse geschiedenis heeft afgespeeld. In de 19e eeuw werden op grote schaal paupers uit het hele land naar Drenthe gebracht voor een heropvoeding in de zogenaamde Koloniën van Weldadigheid. Het experiment begon uit ideële motieven, maar liep uit op een mislukking waarin mensen leefden onder erbarmelijke omstandigheden.

Kijkje in de wereld van de misdaad

Veenhuizen is een van de voormalige koloniën en vandaag de dag zijn nog meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen in gebruik. Het Gevangenismuseum is gevestigd in het dwanggesticht uit 1823 en vertelt over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot nu.

Het museum is populair en trekt jaarlijks meer dan 120.000 bezoekers; het kijkje in de wereld van misdaad en straf heeft een grote aantrekkingskracht op het publiek. Deze drukte zorgt wel voor logistieke problemen. Het gebouw, ooit een carré, is niet meer compleet waardoor de routing van het museum wat onlogisch is en regelmatig voor opstoppingen en verwarring zorgt.

Herinrichting

Om de logistieke problemen op te lossen wordt het gebouw met een bijdrage van de BankGiro Loterij aangepast en heringericht. Dit biedt ook de kans de vaste presentaties over de geschiedenis van vrijheidsstraffen te vernieuwen en uit te breiden met de geschiedenis van Veenhuizen. Het resultaat van de herinrichting is een heldere routing door het museum en een logische opbouw van de presentaties waardoor de verhalen beter in elkaar vloeien.

Web
www.gevangenismuseum.nl
Adres
Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen
Eenmalige bijdrage 2017
€ 600.000,-