Het Grootste Museum van Nederland

Het Grootste Museum van Nederland

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het grootste museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Basiliek van de Heilige Nicolaas - Amsterdam

Vol met prachtige decoraties, beeldhouwwerken, glas-in-loodramen en vele schilderingen. De kerk is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in een periode waarin de katholieken na drie eeuwen onderdrukking weer in het openbaar hun geloof konden belijden. De architectuur en inrichting laten dit met trots zien. Het is een samensmelting van verschillende bouwstijlen en kunststromingen.

Portugese Synagoge - Amsterdam

Midden in de voormalige Joodse buurt prijkt de Portugese Synagoge. Dit imposante bouwwerk was lange tijd de grootste synagoge ter wereld. Wie binnenstapt in dit gebouw van soberen baksteen, wordt verrast door het ruimtelijke en lichte interieur met blinkende koperen kroonluchters en kandelaren. De kaarsenhouders bieden plaats aan enkele duizenden kaarsen: na al die jaren nog steeds de enige verlichting.

Grote Kerk - Breda

Dit vijftiende-eeuwse gebouw is op initiatief van de voorvaderen van het Nederlandse Koninklijk Huis gebouwd. Hoewel de kerk nu sober, wit en licht aandoet, was hij oorspronkelijk grotendeels beschilderd. Een deel van deze schilderingen kun je nog zien. Met de indrukwekkende beeldhouwwerken, grafzerken, gewelf- en muurschilderingen is de kerk niet alleen een plek voor religie, maar ook een belangrijke plaats voor kunst, geschiedenis en politiek.

Synagoge - Enschede

Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken de synagoge in Enschede tot een van de mooiste synagogen van Nederland. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorme bronzen lichtkroon. Mozaïeken van Venetiaans glas bedekt met bladgoud geven de ruimte extra glans. Bijzonder is dat vrijwel het hele interieur, te zamen met de kostbare voorwerpen, ongeschonden de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan.

Sint-Jan - Gouda

Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel zestiende-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Laat je verrassen door de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven.

Cenakelkerk - Heilig Landstichting

Als je door de groene heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek wandelt, verrijst plotseling een fata morgana. Een wit gepleisterd, oriëntaals aandoend gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit. Ondanks de oosterse uitstraling gaat het hier wel degelijk om een Nederlands kerkgebouw. Geïnspireerd door een pelgrimsreis naar het Midden-Oosten maakten architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits aan het begin van de twintigste eeuw dit rooms-katholieke totaalkunstwerk.

Oude Groninger Kerken - Krewerd, Middelstum, Midwolde, Pieterburen

Verschillende kerken in Groningen. De Mariakerk in Krewerd ademt een middeleeuwse en mystieke sfeer. De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum heeft prachtige schilderingen op de gewelven. De Adelskerk in Midwolde beschikt over een indrukkend marmeren grafmonument. De Petruskerk in Pieterburen ligt midden in de botanische tuin en lijkt een hemels paradijs.

Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee - Maastricht

Robuuste muren, kleine ramen en een donkere sfeer. Deze basiliek is met haar romaanse bouwstijl een beeldbepalende kerk in Maastricht. De kerk heeft een authentiek karakter: je ervaart de ruimte grotendeels zoals de mensen dat in de twaalfde eeuw deden. In de kerk vind je verschillende eeuwenoude wandschilderingen en gekleurde houten beelden.

Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara - Oudenbosch

Geloof het of niet, dit is een negentiende-eeuws gebouw. De architectuur en het rijkversierde interieur laten je echter denken dat je de zestiende-eeuwse Sint-Pietersbasiliek in Rome bent binnengestapt. Pastoor Hellemons heeft opdracht gegeven voor de bouw van deze basiliek in Oudenbosch. Toen hij in Rome studeerde was hij onder de indruk geraakt van een van de grootste kerken ter wereld. Hij besloot daarom midden in Brabant een verkleinde versie van de Sint-Pieter te laten bouwen.

Domkerk - Utrecht

De geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in zowel de architectuur als het interieur van dit bijzondere gebouw. De meest ingrijpende gebeurtenissen waren de Beeldenstorm in de zestiende eeuw en een verwoestende tornado in 1674. Door deze storm stortte het schip van de kerk in. Zo is het Domplein ontstaan, een open plek tussen de kerk en de toren.

Door deelnemers gekozen bijdrage 2018
€ 64.118,-