De Bastei

Kasteel Helmond

Kasteel Helmond ligt middenin het centrum van Helmond en is onderdeel van Gemeentemuseum Helmond. Het kasteel is de grootste Middeleeuwse waterburcht van Nederland en ziet eruit zoals een kind een kasteel tekent: vierkant met op iedere hoek een toren en een stevige poort in het midden.

Het kasteel heeft een lange en bewogen geschiedenis van bijna 700 jaar: het overleefde oorlogen en rampen, het was een militaire uitvalbasis en een thuis voor drie adellijke families. Sinds 1982 heeft de burcht een museale functie.

Om dit verhaal nog beter te vertellen en de uitstraling van een echte burcht terug te brengen is het kasteel inmiddels prachtig heringericht. De Middeleeuwse sfeer is weer voelbaar en het publiek krijgt een samenhangend verhaal over de geschiedenis van de burcht, van zijn bewoners en van de gebeurtenissen op en rond het gebouw. Sluitstuk moet de tweede fase van de herinrichting worden: de ontsluiting van de zolder en de vernieuwing van de entree en oprijlaan.

De zolder is het oudste en meest authentieke deel van het kasteel en belangrijk voor de totaalbeleving van het kasteelbezoek. Er worden geen grote ingrepen op de zolder gedaan. De oude spanten met inkervingen, de dikke muren, nisjes, de kruip-door-sluip-door-gangetjes en lage balken zijn van zichzelf spannend genoeg. Met lichtprojecties, geluid en techniek gaan deze oude elementen de verhalen van de meest bijzondere kasteelbewoners vertellen.

Tel
0492-587716
Web
www.museumhelmond.nl
Adres
Kasteelplein 1
5701PP Helmond
Algemene bijdrage 2016
€ 340.000,-