Musea Zutphen

Musea Zutphen

De geschiedenis van Zutphen gaat terug naar de Romeinse tijd en het is daarmee een van de oudste steden van ons land. In het historische hart van de stad ligt het ’s Gravenhof. Op dit plein staan monumenten van de geschiedenis zoals de Sint Walburgiskerk met de Librije (een van de drie oudste bibliotheken ter wereld) en het Hof van Heeckeren, een rijksmonumentaal stadspaleis dat dateert uit de late 13e eeuw. Dit stadspaleis wordt eind 2016 de nieuwe locatie van de Musea Zutphen: het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Beide musea zijn nu gehuisvest op verschillende locaties in de stad.

Het Stedelijk Museum Zutphen vertelt het verhaal van Zutphen, van het ontstaan van de stad, van de vondst van de oudste mens van Nederland, van de Vikingen die de stad veroverden, van de middeleeuwen, de industriële revolutie en van Zutphens zilver. Museum Henriette Polak is een museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst en toont werk van Esser, Charlotte van Pallandt, Kees Verwey en Jan Wolkers.

Zutphen wil zich sterker profileren als stad van kunst, cultuur en erfgoed. Beide musea worden per 2017 verzelfstandigd en met een nieuwe huisvesting als bruidsschat heeft de gemeente daarvoor een grote stap gezet. De verbouwing van ‘Hof van Heeckeren’ tot museum is in volle gang, daarna volgt de inrichting van het gebouw en van museale presentaties.

De loterijbijdrage is van doorslaggevende betekenis voor het museum en stelt het in de gelegenheid de ambities op gebied van de inrichting van gebouw en de museale presentaties te realiseren.

Tel
0575 516 878
Web
www.museazutphen.nl
Adres
Rozengracht 3
7201 JL Zutphen
Algemene bijdrage 2015
€ 450.000,-