Kerkepad

Museum Catharijneconvent: Kerkepad

Op vakantie in het buitenland vinden we het doodnormaal om een prachtige kathedraal of een charmant dorpskerkje binnen te lopen en te genieten van de imponerende architectuur, de prachtige kunstvoorwerpen, de meeslepende muziek of voor het aansteken van een kaarsje. Kerken behoren internationaal tot de best bezochte bijzondere plaatsen. Zo trekt de Notre Dame in Parijs jaarlijks 13 miljoen bezoekers en de kathedraal in Keulen 7 miljoen bezoekers.

In Nederland staan we zo goed als altijd voor een gesloten kerkdeur. Terwijl de schoonheid van de Nederlandse kerken echt niet onderdoet voor die in het buitenland. Door de eeuwen heen hebben de beste architecten en kunstenaars de mooiste kerken gemaakt, met honderdduizenden kunstwerken in een indrukwekkend decor. Kunst en cultuur in de perfecte symbiose. Museum Catharijneconvent wil de Nederlandse kerken met hun topkunst toegankelijk en zichtbaar maken voor het grote publiek en hen laten genieten van dit verborgen religieus cultuurschoon.

Museum Catharijneconvent is als museum voor christelijke kunst de hoeder van het kerkelijk erfgoed. Het wil het grote publiekspotentieel dat kerken hebben benutten om het draagvlak van religieus erfgoed te vergroten. Kerken verdienen het niet alleen gerestaureerd te worden, maar vooral ook om gezien te worden. Er worden twaalf beeldbepalende kerken verspreid over het land aangewezen aan die (vaker) open gaan voor publiek. Denk aan de Willibrordkerk in Utrecht, de kleine parel in het Groningse Midwolde en de Romeins aandoende basiliek in Oudenbosch. Sommige kerken zijn straks voor het eerst ten minste zes dagen per week open, andere kennen al een uitgebreide vorm van openstelling. Voor de museale ervaring wordt voor elke kerk een multimediatour gemaakt die de bezoekers meeneemt langs de kunstschatten.

De BankGiro Loterij onderschrijft het belang om meer aandacht te vragen voor ons religieus erfgoed.

Tel
030 - 231 38 35
Web
www.catharijneconvent.nl
Adres
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Extra bijdrage 2015
€ 925.000,-