Sonneborgh

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

In bastion Sonnenborgh, in 1552 gebouwd ter verdediging van de stad, richtte Buys Ballot in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op. Lange tijd fungeerde Sonnenborgh als sterrenwacht van de Universiteit Utrecht, tegenwoordig is het museum de grootste en oudste nog werkende publieks-sterrenwacht en museum ineen. De sfeer van de 19e eeuw is er nog voelbaar met de oorspronkelijke koepels en instrumentaria, de oude bibliotheek en de collegezaal met houten klapstoeltjes.

Om de veeleisende bezoeker van de 21e eeuw een complete beleving te bieden, wordt het complex zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke vorm. De vaste presentaties worden vernieuwd en de authentieke instrumentaria staan daarin centraal. Aan het fysieke museum wordt een virtueel museum gekoppeld, waarin de collectie en de sterrenkunde tot leven worden gebracht. De bezoeker maakt een reis door ons sterrenstelsel; in de verschillende zalen worden het heelal, de sterren en de zon, het weer en het klimaat op een toegankelijke en begrijpelijke manier gepresenteerd. De herinrichting moet meer eigen inkomsten genereren door een grotere potentie van publieks- en zakelijke activiteiten.

De bijdrage van het de BankGiro Loterij vormt het sluitstuk van de financiering, waarmee het vernieuwde museum medio 2018 de deuren kan openen.

Tel
030 820 1420
Web
www.sonnenborgh.nl
Adres
Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht
Algemene bijdrage 2016
€ 250.000,-