Locomotief Bello

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik: Een tram voor Bello

Museumstoomtram vertelt de geschiedenis van de stoomtram in Nederland aan de hand van een collectie originele Nederlandse stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens, met locomotief Bello als topstuk. De collectie wordt rijdend gepresenteerd op de 20 kilometer lange lokaalspoorweg uit 1887 tussen Hoorn en Medemblik.

Museumstoomtram is het grootste ‘rijdende museum’ in Nederland en vervult met 140.000 bezoekers per jaar een belangrijke toeristische functie in de regio. Door de toenemende bezoekersaantallen, met name uit het buitenland, is het huidige aantal zitplaatsen in de rijtuigen echter onvoldoende. Dat geldt met name in het hoogseizoen. Uitbreiding van zitplaatscapaciteit is noodzakelijk om te kunnen blijven groeien in bezoekersaantallen en om alle bezoekers een historische beleving bieden over het spoorvervoer in voorbije jaren.

De oplossing heeft het museum gevonden in de twee oorspronkelijke en identieke rijtuigen van locomotief Bello die het museum recent heeft aangekocht. Om de rijtuigen in oude glorie te herstellen moet veel werk worden verzet. De restauratie vindt in de eigen werkplaats van het museum plaats door de eigen vrijwilligers en wordt onderdeel van een museumbezoek. Met de restauratie van beide rijtuigen wordt de bezoekerscapaciteit met 112 zitplaatsen uitgebreid. Dat betekent dat er jaarlijks 50.000 mensen meer kunnen worden vervoerd.

Met deze loterijbijdrage kan Museumstoomtram de restauratie volgens plan en planning realiseren.

Tel
(0229) 21 48 62
Web
www.museumstoomtram.nl
Adres
Van Dedemstraat 8
1624 NN Hoorn
Extra bijdrage 2015
€ 580.000,-