Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen: Magazijn van de Wereld

Het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal vormen samen het Nationaal Museum van Wereldculturen. De drie musea hebben een grote collectie van 400.000 gebruiksvoorwerpen uit alle delen van de wereld. Schoenen, souvenirs, serviezen, scheepsmodellen, sieraden, muziekinstrumenten en meer. Het is een dwarsdoorsnede van het dagelijks leven maar helaas ligt het voor het grootste deel opgeslagen in de depots en is daarmee onbekend voor de bezoeker.

Het museum gaat die collectie zichtbaar maken door de glazen wachtruimtes op de ProRail perrons te gebruiken als museumvitrines: Magazijnen van de Wereld. Een uitgelezen kans om vele honderdduizenden treinreizigers een inkijkje te geven in de wondere wereld van de volkenkundige collectie. Verspreid over het land worden in de zomermaanden een vijftal wachtruimtes omgebouwd tot mini museum. Ieder jaar staan deze op een ander station. De magazijnen worden ingericht door een bijzondere en/of bekende Nederlander die hun persoonlijke keuze uit de depotcollectie presenteren. De verborgen collectie krijgt een nieuw publiek en wordt letterlijk door andere ogen bekeken.

De originele en toegankelijke manier waarop de verborgen collectie wordt gepresenteerd en het grote publieksbereik is voor de BankGiro Loterij reden dit project mogelijk te maken.

Extra bijdrage 2015
€ 565.000,-