De Bastei

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden profileert zich als ‘een familiemuseum over de Friese natuur’. Het museum speelt zich de laatste jaren in de kijker met laagdrempelige presentaties en een aansprekende programmering. In 2012 won het museum de BankGiro Loterij Museumprijs voor ‘beste op kinderen gericht museum van Nederland’.

De grote publiekstrekker van het museum is ‘Friesland Onder Water’, een klassiek natuurhistorisch diorama over de natuur onder de Friese waterspiegel. De bezoeker maakt als het ware een wandeling over de bodem van een sloot, vaart of meer waarin planten, vissen, duikende vogels en zwemmende eenden zo natuurgetrouw mogelijk zijn weergegeven. Het museum wil deze presentatie vernieuwen: Friesland Onder Water wordt in oppervlakte zeven keer groter (door de verhuizing van het depot kwam de volledige kelder vrij). Het zoetwatermilieu wordt uitgebreid met het zoute water van de Waddenzee. De mechanische presentatie wordt vervangen door digitale technieken, beeldprojecties en lichteffecten. De bezoeker loopt niet meer door de presentatie maar ‘vaart’ in een elektrisch geleid karretje. Friesland Onder Water wordt een verrassende beleving maar behoudt bovenal een hoog educatief en museaal karakter.

Met de bijdrage van de BankGiro Loterij is de realisatie een feit. De presentatie opent begin 2018 en is dé bijdrage van het museum aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Tel
058 233 2244
Web
www.natuurmuseumfryslan.nl
Adres
Schoenmakersperk 2
8911 EM Leeuwarden
Algemene bijdrage 2016
€ 400.000,-