Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. Het museum neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van Nederland van de afgelopen eeuwen. De authentieke gebouwen, aanwezige ambachtslieden en tal van activiteiten brengen het museum volledig tot leven.

Het museum is in 1912 opgericht in Arnhem door een aantal bezorgde particulieren. Destijds heette het ‘Vereeniging Nederlandsch Openluchtmuseum’. Ze zagen dat door de toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. De oprichters pachtten het landgoed De Waterberg van de gemeente Arnhem. Zes gebouwen werden naar het terrein overgebracht en op 13 juli 1918 opende het Nederlands Openluchtmuseum zijn poorten.

Reis door de tijd

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. In en rond authentieke gebouwen en voorwerpen en door middel van interactieve presentaties vertelt het museum haar bezoekers over het leven in Nederland vanaf 1650 tot nu. U wordt meegenomen op een reis door de tijd. U zult ogen te kort komen, de mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze u met hun verhalen.

Nederland biedt al eeuwenlang ruimte aan een veelheid van levensstijlen, tradities, overtuigingen en meningen. Deze waardevolle diversiteit – die in onze zo snel veranderende wereld alleen maar toeneemt – vraagt om een relevante maatschappelijke context. Een rode draad die oude en nieuwe generaties verbindt en de kracht en de kwetsbaarheid van onze unieke samenleving vertelt.

VIP-KAART

Met uw BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U hoeft hiervoor niet te reserveren: op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART mag u gratis naar binnen. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.

Extra Project

  • Nederlands Openluchtmuseum: MakerLab

    Met MakerLab wil het Nederlands Openluchtmuseum de bezoeker zelf laten ervaren hoe het is om ambachten als hout buigen, papier scheppen, touw weven of Staphorster stipwerk maken zelf te beleven. Met dit extra project zullen ruim 20.000 museumbezoekers per jaar dit ervaren, daarnaast wordt Het MakerLab op dinsdag- en donderdagochtend ook ingezet voor schoolbezoeken.

Tel
026 - 357 61 11
Web
www.openluchtmuseum.nl
Adres
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem

Steun + speel mee

Speel mee

Gesteund sinds 2002

Algemene bijdrage 2019
€ 500.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2019
€ 410.279,-