Paleis Het Loo: Delfts blauw in het groen

Paleis Het Loo: Delfts blauw in het groen

De tuinen van Paleis Het Loo hebben een roerige geschiedenis. In de traditie van de 17e eeuw werden huis en tuin als een geheel ontworpen. Als Willem III rond 1688 de tuinen laat aanleggen, bouwt hij voort op deze traditie van de 'Hollandse tuin'. Als stadhouder Willem V in 1795 voorgoed het land verlaat, is dit een voorlopig einde van de prachtige tuinen van Het Loo. Onder Lodewijk Napoleon worden de tuinen op Het Loo opnieuw aangelegd, maar nu wordt het een romantisch landschapspark met groenpartijen, kronkelende paden en bosschages. Na 1975, toen het paleis niet meer door de koninklijke familie werd bewoond, werden paleis en tuinen grondig gerenoveerd. Nu, veertig jaar later, worden de tuinen opnieuw aangepakt.

In 2016 zal deze renovatie zijn afgerond en als kroon op het werk wil het museum 45 replica's van de originele Delfts blauwe tuinvazen, die in de oorspronkelijke tuin stonden, opnieuw een plaats geven. Hiermee krijgen bezoekers een nog meer authentieke beleving van de 17e-eeuwse baroktuinen, een onlosmakelijk deel van Paleis Het Loo. Daarnaast is Delfts blauw een van onze nationale iconen, koninging Mary was ambassadrice en liefhebber van deze bijzondere toegepaste kunst.

In het Onderhuis van het paleis, de route naar de tuinen, komt een multimediale presentatie met informatie over de paleistuinen en Mary's liefde voor Delfts aardewerk. Deze presentatie draagt bij aan de waardering van het Nederlandse erfgoed van Delfts aardewerk en geeft een verdieping aan het bezoek van de tuinen. Voor de BankGiro Loterij aanleiding om dit project van harte te ondersteunen.


Tel
055-5772400
Web
https://www.paleishetloo.nl/
Adres
Koninklijk park 1
7315 JA Apeldoorn
Algemene bijdrage 2014
€ 350.000,-