De tuin van Paleis het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis en dient vandaag de dag als museum. Het ruim 300 jaar oude paleis is gelegen aan de rand van Apeldoorn en opende in 1984 haar deuren voor publiek.
Paleis Het Loo is een samenspel van paleis, tuinen en museum, waar met passie de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en zijn wooncultuur wordt getoond. Paleis Het Loo heeft als doel om op internationaal niveau een toonaangevend museum te zijn en wil hiermee een zo breed mogelijk publiek aanspreken.

Ga mee op ontdekkingsreis

Het uitgangspunt tijdens de herinrichting van het paleis waren de 17e eeuwse appartementen van de eerste bewoners: Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II. Deze zijn onderdeel van een chronologische reeks vertrekken gewijd aan de Oranjes. De laatste vertrekken zijn van Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana.
De collectie die te bewonderen is in Paleis Het Loo is deels eigen collectie maar bestaat ook uit bruiklenen van bijvoorbeeld Stichting Historische Verzamelingen van het Huis van Oranje-Nassau, de Koninklijke Verzamelingen, de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau en anderen. De gehele verzameling bestaat uit ongeveer 160.000 voorwerpen zoals schilderijen, sculpturen, meubelen, kunstnijverheid, kostuums en textiel, prenten, foto’s, tekeningen, boeken, rijtuigen en orden en onderscheidingen.

Prachtige tuinen Paleis Het Loo

In het ingerichte paleis krijgt het publiek de indruk van een drie eeuwen lange bewoning door de Oranjes. Het Museum laat in 35 zalen de interieurs van de Oranjes zien sinds de late 17e eeuw. Ook de tuinen van Paleis Het Loo zijn zeker de moeite waard. Deze zijn een voorbeeld van prachtig Hollands-classicistische tuinarchitectuur met Franse invloeden.

Bijdrage BankGiro Loterij

Paleis Het Loo wordt sinds 2008 gesteund door de BankGiro Loterij. In 2013 ontving Paleis Het Loo een eenmalige extra projectbijdrage voor de realisatie van ‘Wij Willem’, een bijzondere tentoonstelling ter ere van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

VIP-KAART

Met uw BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U hoeft hiervoor niet te reserveren: op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART mag u gratis naar binnen. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.

Extra Project

  • Paleis Het Loo: Het geheim van Oranje

    In 2021 wordt Paleis Het Loo heropend na een intensieve verbouwing. Met deze extra bijdrage wordt een nieuwe permanente tentoonstelling 'Het Geheim van Oranje' worden opgezet, met verhalen over de Oranjes van de 16e eeuw tot nu.

Tel
055 - 577 24 00
Web
www.paleishetloo.nl
Adres
Koninklijk Park 1
7315 JA Apeldoorn

Steun + speel mee

Speel mee

Gesteund sinds 2008

Algemene bijdrage 2019
€ 300.000,-
Door deelnemers gekozen bijdrage 2019
€ 656.522,-