Het Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum: In concert met de BankGiro Loterij

Het Rijksmuseum is onze nationale schatkamer en het drukst bezochte museum in Nederland met meer dan twee miljoen bezoeken per jaar. Het museum is ervan overtuigd dat een museumbezoek meer is dan naar een kunstwerk kijken. De sfeer in het museum en de omgeving van een kunstwerk dragen bij aan de beleving van kunst. Het Rijksmuseum is daarom steeds op zoek naar manieren om die beleving te verbeteren en zo nieuwe doelgroepen te bereiken.

Het is een langgekoesterde wens van het museum om een breed muziekprogramma aan te bieden. Muziek speelt vaak een belangrijke symbolische rol in schilderijen, met name in die van de Gouden Eeuw. Zo zijn in 12 van de in totaal 36 bekende werken van Johannes Vermeer muziekinstrumenten te vinden.

Het Rijksmuseum bezit een indrukwekkende collectie historische muziekinstrumenten. Zeldzame stukken zijn een ivoren jachthoorn uit 1095, 17e-eeuwse violen en de luxe Erard Piano die werd gekocht door Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte voor het Koninklijk Paleis op de Dam. De instrumenten vertellen het historisch verhaal over muziek door de eeuwen heen.

Het museum wil de instrumenten en het effect dat muziek op kunst heeft bij een veel groter publiek onder de aandacht brengen met een muziekprogramma waarin die instrumenten worden bespeeld. De komende drie jaar organiseert het Rijksmuseum een muziekprogramma met vijf concerten per jaar:

  • Een klassiek concert met collectiestukken in de Eregalerij. Slechts een beperkte groep muzikanten is in staat om de historische instrumenten te bespelen.
  • Een concert in het Atrium met een bekende (populaire) artiest
  • Een pop-up concert in de Passage met opkomende bands of solo artiesten (vrij toegankelijk)
  • De BankGiro Loterij Muziekavond in de beeldentuin met optredens van conservatoriumstudenten
  • Zondagmiddagconcerten in het auditorium of op zaal.

Tel
0900 - 0745
Web
www.rijksmuseum.nl
Adres
Museumstraat 1
1071 CJ Amsterdam
Extra bijdrage 2016
€ 580.000,-