Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden: Een nieuwe jas voor de Egyptische Tempel uit Taffeh         

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en archeologie tot leven waaronder de oude beschavingen uit Egypte en de Klassieke Wereld en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. In de centrale entreehal, met de indrukwekkende Isis-tempel uit het Egyptische Taffeh, slaat de nieuwsgierigheid toe om de rest van het gebouw en de collectie te verkennen. De tempel was een gift van de Egyptische president Nasser in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Aan het geschenk zat de voorwaarde dat de tempel vrij te bezichtigen zou zijn voor het publiek. De entreehal is een semi-publieke ruimte, waarmee aan deze voorwaarde wordt voldaan.

In 2018 bestaat het museum tweehonderd jaar en dat wordt groots gevierd met drie jubileumtentoonstellingen en maar liefst tweehonderd avondopenstellingen. Die avondopenstellingen en activiteiten vinden in de entreezaal plaats. Het museum wil meer eenheid tussen de zaal en tempel creëren waardoor er een multifunctioneel podium ontstaat voor alle activiteiten.

De entreezaal krijgt een dynamische led-(sfeer)verlichting die op elk moment op de verschillende functies van de ruimte kan worden aangepast: een doordeweekse museumdag, een concertavond, een debat. Ook de akoestiek en de geluidsinstallatie worden aangepast. Lichtprojecties op de tempel gaan de 200 jaar oude museumgeschiedenis en de geschiedenis en herkomst van de tempel verbeelden. Een verhaal en begeleidende muziek versterken deze projectie

Deze ‘nieuwe jas’ geeft de imposante entreehal en de tempel de allure die zij verdienen en geeft extra cachet aan het tweehonderdjarig jubileum van ons nationale oudheidkundige museum.

Tel
071 - 516 31 63
Web
www.rmo.nl
Adres
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Extra bijdrage 2016
€ 522.000,-