Stedelijk Museum Alkmaar

Alkmaar is natuurlijk vooral bekend als kaasstad, maar met zijn meer dan 750 jaar stadsrechten en bijna 400 monumenten is het ook een cultuurhistorische parel in de kop van Noord-Holland. Het Stedelijk Museum vertelt, als echt stadsmuseum, het verhaal van de stad maar beschikt ook over een meer dan bezienswaardige collectie beeldende kunst.

Het museum was toe aan een vernieuwing en omdat het de deuren niet voor langere tijd wilde sluiten, voert men de vernieuwing van het museum gefaseerd uit. De eerste fase van deze grootscheepse vernieuwing is in 2012 en 2013 gerealiseerd: een nieuwe gevel, een geheel verbouwd entreegebied met een nieuw cultuurcafé en nieuwe museumwinkel, twee nieuwe museumpresentaties (‘Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573’ en ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’), een grote zaal voor tijdelijke tentoonstellingen en een educatieve ruimte.

In 2014 en 2015 wordt de tweede, afsluitende fase van deze transformatie uitgevoerd. Deze omvat drie thema’s: de stadsgeschiedenis, de Bergense School en Charley Toorop en het historisch speelgoed.

Met de loterijbijdrage kan het museum de tweede fase volgens plan afronden en is Stedelijk Museum Alkmaar klaar voor de komende decennia.

Tel
072 - 548 97 89
Web
www.stedelijkmuseumalkmaar.nl
Adres
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
Algemene bijdrage 2013
€ 400.000,-