Teylers Museum: Einstein & ik in het Lorentz Lab

Teylers Museum vond zijn oorsprong in de Verlichting en was lange tijd een laboratorium en galerie waar wetenschap en kunst werden bedreven. Hendrick Lorentz, de grootste natuurkundige die ons land ooit kende en winnaar van de Nobelprijs, was rond 1910 curator van het Teylers Natuurwetenschappelijk Laboratorium. Dit lab was gehuisvest in het Fundatiehuis, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler. Gerenommeerde vakgenoten waaronder Albert Einstein kwamen bij hem op bezoek om te kijken naar en te leren van zijn experimenten. Het laboratorium werd rond 1950 gesloten wegens geldgebrek. Momenteel wordt het huis grondig gerestaureerd en verbouwd, mede dankzij een bijdrage van de loterij.

In het museum is de natuurkundige collectie prachtig uitgestald, maar bijna niemand begrijpt waarvoor de collectiestukken oorspronkelijk voor werden gebruikt. De indrukwekkende Grote Elektriseermachine, het topstuk van Teylers Museum, was een van de grote wetenschappelijke attracties van de late 18e eeuw in Europa. Keizer Napoleon kwam speciaal naar Haarlem om het instrument in werking te zien. Ook gewone bezoekers, die nog nooit elektriciteit hadden gezien, stonden opeens oog in oog met een apparaat dat vuistdikke vonken maakte van een meter lang. Hoe mooi zou het zijn om dat opnieuw te zien en te beleven? Dat gaat gebeuren: in het Lorentz Lab, de nieuwe permanente opstelling van het museum waar het roemruchte wetenschapsverleden van Teylers weer tot leven komt.

Het project heeft als doel het wetenschapsverleden aantrekkelijk en begrijpelijk aan het publiek te vertellen en te demonstreren. Hiervoor wordt een team van professionele acteurs van de Toneelschuur Haarlem opgeleid als rondleider. Zij gaan als navolgers van beroemde personages zoals Hendrik Lorentz, Albert Einstein en Marie Curie samen met het publiek sensationele proeven doen. Een tijdscapsule brengt de bezoekers 100 jaar terug in de tijd. De eerste stop is het lab van professor Lorentz, zoals het geweest moet zijn rond 1920. Dan gaat het verder terug in de tijd, naar de 18e eeuw. Het middelpunt is de Grote Elektriseermachine die in werking wordt gezet. Met een enorme knal eindigt de tour.

 

Tel
023 - 516 09 60
Web
www.teylersmuseum.nl
Adres
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
Extra bijdrage 2016
€ 480.000,-