Vereniging Hendrick de Keyser

Vereniging Hendrick de Keyser: Museumhuizen

Vereniging Hendrick de Keyser is in 1918 opgericht om de teloorgang van beeldbepalende huizen te voorkomen. Honderd jaar huizen redden heeft geleid tot een prachtige collectie van in totaal vierhonderd panden. De panden geven een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis: van renaissance tot art deco, van Rietveld tot Berlage. Het oudste huis, uit de 14e eeuw, staat in Appingedam, het jongste, uit 1982, in Best.

De huizen zijn op gezette tijden voor de leden van de vereniging te bezoeken. Voor het grote publiek blijft het werk van Hendrick de Keyser enigszins verborgen. Dat is jammer en daar gaat de vereniging wat aan doen door 35 locaties als museumhuizen open te stellen. De 35 museumhuizen hebben elk hun eigen karakteristiek en zij hebben een sleutelpositie binnen de woonhuisontwikkeling. Zij vormen een reis langs de Nederlandse architectuurgeschiedenis en laten zien hoe er in Nederland werd gewoond, gewerkt en geleefd. Het geeft antwoord op vragen als ‘waarom hebben Middeleeuwse huizen geen gang’, ‘hoe droogde de meid de was’ en ‘wanneer ontstond de badkamer’.

De huizen zijn geografisch en chronologisch verspreid over Nederland en worden per regio in groepen van vier geclusterd. Zo wordt het mogelijk een route af te leggen langs verschillende panden. In ieder huis wordt de samenhang met het vorige en volgende huis helder verteld.

Voordat de huizen als musea open kunnen moeten ze op hun nieuwe functie worden aangepast. Die aanpassing behelst onder meer de inrichting van de entreeruimtes met kassa, garderobe, toiletten en eventueel een kleine winkel. Elk huis krijgt een museale presentatie over de geschiedenis van het huis. In sommige gevallen zijn vergunningen nodig voor bouwkundige aanpassingen. In veel gevallen zijn technische voorzieningen nodig voor een kassasysteem en het nemen van beveiligingsmaatregelen. Met de bijdrage van de BankGiro Loterij kan de vereniging deze eenmalige investeringen doen.Tel
020 - 521 06 30
Web
www.hendrickdekeyser.nl
Adres
Herengracht 172
1016 BP Amsterdam
Extra bijdrage 2016
€ 975.000,-