Kinderdijk

Zes historische huizen

Ons land telde ooit enkele duizenden buitenplaatsen. De meeste daarvan zijn inmiddels verdwenen, omgebouwd of afgebroken. Slechts een paar honderd zijn er vandaag de dag nog over waarvan het merendeel nog wordt bewoond, veelal door nazaten van de oorspronkelijke eigenaren. Dat bewoonde karakter is uniek en heeft een grote aantrekkingskracht op het publiek.

Door goed onderhoud verkeren de stenen van deze monumenten in redelijk goede staat. Helaas kan dat niet gezegd worden van de interieurs: verf laat los van schilderijen, meubels zijn beschadigd, tapisserieën vallen uit elkaar en geschilderd behang vertoont gaten. Uitstel van restauratie zal in veel gevallen leiden tot definitief verlies terwijl juist het interieur met huis, tuin en bijgebouwen een onlosmakelijk historisch ensemble vormt.

Zes historische huizen verspreid door het land hebben de krachten gebundeld om de restauratieproblematiek te lijf te gaan en daarmee de wooncultuur te behouden. Die zes zijn Kasteel Middachten (Gelderland), Kasteel Duivenvoorde (Zuid-Holland), Slot Zuylen (Utrecht), Kasteel Heeze (Noord-Brabant), Havezate Mensinghe (Drenthe) en Fogelsangh State (Friesland). Met de loterijbijdrage krijgt de restauratie een vliegende start.

Algemene bijdrage 2015
€ 545.000,-