Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum: Zuiderzeelicht

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een echt familiemuseum. De combinatie van buiten- en binnenmuseum geeft een impressie van het wonen en werken rondom de Zuiderzee, de tradities en ambachten en de vertaling daarvan naar hedendaagse toepassingen.

Het meeste bezoek vindt plaats in de zomermaanden, dan is een bezoek aan het museum echt een dagje uit. Dat wil het museum veranderen met Zuiderzeelicht: een jaarlijks terugkerend evenement tijdens de kerstvakantie. Het buitenmuseum is vooral in de wintermaanden sprookjesachtig mooi, helemaal als er een laagje sneeuw ligt.

In deze setting, als de schemer over het buitenmuseum daalt, gaat het museum de oude en soms vergeten Zuiderzeeverhalen vertellen. Het boek Sagen en Legenden rond de Zuiderzee uit 1932 vormt hiervoor de basis. In elke editie staat één historische vertelling centraal en wordt een schrijver uitgenodigd om het verhaal toegankelijk en geschikt te maken voor het publiek. Arthur Japin gaat in de eerste editie Het Vrouwtje van Stavoren bewerken.

De verhalen komen op acht plekken in het buitenmuseum tot leven. Lichtprojecties en audiotechnieken zetten het verhaal kracht bij. Het ouderwetse licht van vuurkorven, lantaarns en olielampen roept de juiste sfeer op. Tijdens een wandeling wordt de bezoeker steeds verder in het verhaal gezogen. Het verhaal eindigt zoals het bij een spannende vertelling hoort: in een apotheose.

Elk jaar krijgt een nieuw verhaal, met een nieuwe route en andere lichttechnieken. Zo blijft Zuiderzeelicht aantrekkelijk als jaarlijks familie-uitje.

Tel
0228 - 35 11 11
Web
www.zuiderzeemuseum.nl
Adres
Wierdijk 12-22
1600 AA Enkhuizen
Extra bijdrage 2016
€ 580.000,-