Amsterdam Light Festival

Foto: Janus van den Eijnden

3 Culturele uittips voor de wintermaanden

Tijdens de donkere wintermaanden zorgen de musea met hun bijzondere tentoonstellingen voor een oase van licht en warmte. De culturele partners van de BankGiro Loterij hebben in de komende periode een wederom rijk aanbod aan bijzondere exposities. We lichten er een paar voor u uit.

Amsterdam - Amsterdam Light Festival

Te voet, met de fiets of vanaf het water met de boot, op eigen houtje je route bepalen of met een gids van de Guide of Light Tour genieten? Het Amsterdam Light Festival heeft voor ieder wat wils. Voor welke route u ook kiest, zeker is dat u Amsterdam in een heel ander nachtlicht zult zien. Want ook dit jaar is onze hoofdstad verrijkt met prachtige lichtkunstwerken die de wintermaanden een speciale gloed geven. Het Amsterdam Light Festival is ontstaan vanuit het idee om de inwoners én bezoekers van de stad te trakteren op meer positiviteit tijdens de donkere winterdagen en biedt een podium aan getalenteerde lichtkunstenaars. Aanstormend talent en gevestigde kunstenaars bouwen speciaal voor deze buitenluchttentoonstelling felgekleurde kunstwerken, lichten historische architectuur uit met eigen projecties, plaatsen dynamische lichtinstallaties in stadsparken en kunstwerken waar je letterlijk doorheen kunt lopen. Dit jaar staat het festival – dat ruim vijftig dagen duurt – in het teken van ‘Vriendschap’.

Het Amsterdam Light Festival is te bezoeken van 28 november t/m 17 januari 2016. Kijk voor meer informatie op www.amsterdamlightfestival.com.

Gemeentemuseum Den Haag – Vier eeuwen tafelcultuur

Dagelijks dekken wij de tafel en vooral tijdens de feestdagen pakken we extra uit. Maar hoe ging dat vroeger? Werd er tijdens de Renaissance ook al met gevouwen servetten en ander tafellinnen gewerkt? De tentoonstelling Nederland dineert laat de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen zien. Deze geschiedenis wordt tentoongesteld aan de hand van een spectaculaire opstelling van compleet opgetuigde tafels, aangevuld met tekeningen, schilderijen en livreien. Wellicht ook handig als inspiratie voor uw kerstdiner?

De tentoonstelling Nederland dineert is tot en met 28 februari te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Klik hier voor meer informatie.

Bonnefantenmuseum Maastricht - Toon Teeken: Fotoboeken 1968-2015

Of het nou gaat om alledaagse dingen of om bijzonderheden, de Limburgse fotograaf Toon Teeken weet alles vanuit een unieke hoek te fotograferen. Al sinds 1968 maakt Toon Teeken boeken vol met fotocollages. Aanvankelijk overheersen de familiekiekjes, maar al snel worden de composities uitgebreid met krantenknipsels, handgeschreven teksten en tekeningen. Deze tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum bevat het meest bijzondere werk van Teeken, waarmee hij allerlei dingen in de wereld probeert op te helderen. Een blik op de mooie foto’s doen de kou van buiten gegarandeerd voor even vergeten en geven een kijkje in de bijzondere geest van Toon Teeken! De tentoonstelling van Toon Teeken is te zien van 4 december t/m 28 februari 2016. Kijk op www.bonnefanten.nl voor meer informatie.