PERSBERICHT

400.000 euro voor cultuur in Friesland dankzij deelnemers BankGiro Loterij

Schenkingen voor Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en Fries Museum

Amsterdam, 11 februari 2015 – Het Fries Museum en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium ontvangen in 2015 allebei een bijdrage van 200.000 euro van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Voor het Fries Museum gaat het om een vaste jaarlijkse bijdrage en voor het Eise Eisinga Planetarium om een eenmalige schenking. Dit is op dinsdag 10 februari tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam bekendgemaakt.

Eenmalige schenking voor oudste planetarium ter wereld
Het oudste nog werkende Planetarium ter wereld, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, ontvangt van de BankGiro Loterij een eenmalige schenking van 200.000 euro om het museum uit te breiden. Door toenemende bezoekersaantallen is het museum nu te klein. Daarom wordt het naastgelegen pand gekocht om meer ruimte te creëren.

Het Planetarium is aan het einde van de 18e eeuw ontstaan nadat de Nederlandse amateur-astronoom Eise Eisinga een zonnestelsel in zijn woonhuis bouwde. Dit is nu nog steeds het oudste werkende model ter wereld en is voorgedragen als UNESCO werelderfgoed.

“Wat een verrassing, geweldig nieuws. Met deze schenking kunnen we nu definitief het buurpand aan het museum toevoegen en ons publiek beter ontvangen. Het originele woonhuis van Eise Eisinga kan nog meer in zijn oorspronkelijke staat worden teruggebracht en er ontstaat ruimte voor educatieve activiteiten”, zo reageert directeur/conservator van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Adrie Warmenhoven op de schenking van de BankGiro Loterij.

Structurele steun voor Fries Museum
Het Fries Museum ontvangt sinds 2008 een vaste, jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro van de BankGiro Loterij.

Ruim 62,5 miljoen euro voor cultuur in Nederland

Dankzij de bijna 600.000 deelnemers schenkt de BankGiro Loterij dit jaar ruim 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. In 2014 realiseerde de loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 125,1 miljoen euro. De helft hiervan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Kijk voor het volledige overzicht van de BankGiro Loterij-toekenningen aan culturele instellingen op onze website.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2014 ruim 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd.
www.bankgiroloterij.nl

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

BankGiro Loterij, afdeling Communicatie
T: 020 – 5737 677
E: communicatie@bankgiroloterij.nl

Beeldmateriaal

Cheque-uitreiking Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Download hier de HR afbeelding 'Cheque-uitreiking Koninklijke Eise Eisinga Planetarium'


Dit hoge resolutie beeldmateriaal is rechtenvrij voor publicitaire doeleinden te gebruiken.
Bij plaatsing s.v.p. vermelden: Fotocredits Roy Beusker Fotografie.

Fotobijschrift:
BankGiro Loterij-ambassadeur Leontine Borsato reikt een cheque uit aan directeur/conservator van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Adrie Warmenhoven.