Keith Haring

5 Culturele uitjes voor de herfst

Sikkeneuren dat de herfst weer in aantocht is hoeft niet. Er is namelijk niks fijner dan ronddwalen in een warm, licht museum terwijl het buiten donker en guur is. Daarom hebben de culturele partners van de BankGiro Loterij de komende periode een rijk aanbod aan bijzondere exposities en activiteiten.

Wat dacht u van de kleurrijke werken van Keith Haring in de Kunsthal Rotterdam of een swingende ‘night at the museum’ bij Naturalis Leiden? Hieronder zetten wij de leukste culturele uitjes voor u op een rij.

Centraal Museum Utrecht - Lekker Licht

Het Centraal Museum Utrecht presenteert van 17 oktober 2015 tot en met 24 januari 2016 Lekker Licht. In deze tentoonstelling ervaart u op prikkelende wijze wat licht voor de mens betekent. De tentoonstelling brengt modeontwerpen, vormgeving, beeldende kunst en muziekvideo’s uit verschillende tijden en contexten bij elkaar. Stilstaan is er niet bij: in een werkplaats kunt u zelf experimenteren met de beeldende kracht van licht en verschillende interactieve kunstwerken nodigen de bezoeker uit tot interactie.

Hermitage Amsterdam - Spaanse Meesters

Op zaterdag 28 november 2015 opent de Hermitage Amsterdam de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. U kunt u vergapen aan meer dan zestig Spaanse meesterwerken afkomstig uit moedermuseum de Hermitage in het Russische Sint Petersburg. Topstukken zijn 'De apostelen Petrus en Paulus' van El Greco, 'Onbevlekte ontvangenis' van Murillo en 'Portret van de actrice Antonia Zárate' van Goya. Ook zijn werken van Picasso te zien. Niet eerder was in Nederland zo’n breed overzicht te zien van Spaanse kunst.

De tentoonstelling duurt tot en met 29 mei 2016.

Naturalis Leiden - After Dark Festival

Op vrijdag 25 september organiseert Naturalis Biodiversity Center iets nieuws, alléén voor volwassenen: Naturalis After Dark Festival. Een 'night at the museum' waarin wetenschap, kunst, natuur, muziek en filosofie worden gemixt. Het hele museum verandert na sluitingstijd in een festivalterrein met live experimenten, jonge wetenschappers, nieuwe kunst, cocktails, stand up comedy, interviews, hippe muziek, filmpjes, installaties, performances en meer. Overal kunt u iets beleven met een drankje in de hand.

Het Naturalis After Dark Festival duurt van 20.00 tot 01.15 uur.

Van Gogh Museum Amsterdam - Munch : Van Gogh

Brengt u een bezoek aan het Van Gogh Museum, dan presenteert het eerste topstuk zich al aan u bij binnenkomst, namelijk het vernieuwde entreegebouw. Deze indrukwekkende glazen hal is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij-deelnemers en zal 5 en 6 september feestelijk worden geopend. Daarnaast maakt de bijzondere tentoonstelling Munch : Van Gogh het zeer de moeite waard een bezoekje te brengen aan het museum.

In Munch : Van Gogh staan de parallellen tussen twee iconische kunstenaars centraal: Vincent van Gogh en Edvard Munch. Topstukken vanuit de hele wereld zijn er te zien zoals 'De schreeuw' van Munch en 'Sterrennacht boven de Rhône' van Van Gogh. Hun visies op leven en kunst zijn nauw aan elkaar verwant, ondanks dat ze elkaar nooit hebben ontmoet. Hun werk is kleurrijk, intens, expressief en radicaal. Hun levens hebben opvallend veel raakvlakken. In de tentoonstelling wordt voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan de overeenkomsten tussen beide kunstenaars.

Van 25 september 2015 tot 17 januari 2016 biedt Munch : Van Gogh de unieke kans om een belangrijk deel van het oeuvre van beide kunstenaars op één locatie te bewonderen.

Kunsthal Rotterdam- Keith Haring The Political Line

Dit najaar hangen in de Kunsthal Rotterdam de kleurrijke werken van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990). In ‘Keith Haring. The Political Line' zijn maar liefst honderdtwintig kunstwerken te zien. Vijfentwintig jaar na Harings dood is zijn kunst nog springlevend.

Harings gewaagde, onmiskenbare stijl ontketende een revolutie in de kunst van de jaren tachtig. Haring, bevriend met Andy Warhol, zag het als zijn missie om door middel van zijn kunst maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Hij zette zich in voor nucleaire ontwapening, milieubescherming en gelijke rechten voor iedereen. De diversiteit van Harings werk reikt van de vroege krijttekeningen gemaakt in de New Yorkse metro stations - de ‘subway drawings' - tot zijn grootschalige schilderijen op canvas en vinyl zeildoek. Het documentaire-materiaal maakt het beeld van de idealistische kunstenaar Keith Haring compleet.

De tentoonstelling ‘Keith Haring. The Political Line' is van 20 september 2015 tot en met 7 februari 2016 te zien.