Puzzelen met botfragmenten

BankGiro Loterij deelnemers helpen bij opbouw T.rex

In het weekend van 6 en 7 juni hielpen bezoekers van Naturalis bij de opbouw van de Tyrannosaurus rex. Twee dagen lang bekeken 195 mensen duizenden scherfjes van nekwervels en halsribben. Zij wisten uiteindelijk 30 stukjes bij elkaar te puzzelen die aan elkaar passen. Op 6 juni was dit evenement exclusief voor deelnemers van de BankGiro Loterij.

De botfragmenten waren zo klein dat het zoeken naar passende fragmenten zeer moeilijk was. Toch slaagden de deelnemers erin enkele tientallen matches te vinden. In totaal hebben zij de paleontologen van Naturalis met ongeveer 195 uur puzzelwerk geholpen. De stukjes bot maken deel uit van het T. rexskelet dat Naturalis in 2013 opgroef in Montana, de Verenigde Staten. De duizenden kleine scherfjes zijn tijdens de opgraving gezeefd uit grote hoeveelheden zand. Scherfje voor scherfje werden ze dit weekend aan elkaar gepast en gelijmd.

Grootouders, kleinkinderen, tantes en neefjes, gezinnen, volwassenen en jongeren die vastbesloten zijn paleontoloog te worden, waren onder de indruk van de 66 miljoen jaar oude botjes die ze in handen hadden.

Een BankGiro Loterij deelneemster uit Hattem (39 jaar): “Ik ben treinconducteur, maar wilde eigenlijk paleontoloog worden. De uitnodiging van de BankGiro Loterij was een kans die ik met beide handen heb gegrepen!”

Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij

Naturalis ontving in 2014 een extra bijdrage van de BankGiro Loterij, hierdoor is het mogelijk dat Naturalis de T. rex daadwerkelijk kon aankopen en vanaf september 2016 tentoon kan stellen. Wilt u meer weten ver de T. rex kijk dan op de website van Naturalis.

Laatste nieuws

  • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

    BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

    Lees meer