BankGiro Loterij laat ‘Friesland Onder Water’ groter groeien

Natuurmuseum Fryslân verrast met schenking van 400.000,-, ook Fries Museum met cheque naar huis

16 februari 2017 – Feest voor twee Friese musea. Zowel Natuurmuseum Fryslân als het Fries Museum hebben zojuist tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam een fikse schenking ontvangen. Het Natuurmuseum Fryslân kon rekenen op € 400.000,- om de tentoonstelling ‘Friesland Onder Water’ zeven keer zo groot te maken. Het Fries Museum ging naar huis met een cheque van € 201.060,-.

Tom van Slooten, directeur van het Natuurmuseum Fryslân, is blij verrast: “Voor de grote publiekstrekker van ons museum ‘Friesland Onder Water’ hebben wij een projectaanvraag ingediend bij de BankGiro Loterij. De vlag kan uit: we hebben het gekregen! Dit wordt dé bijdrage van het museum aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018”.

Ontdekkingstocht onder de Friese waterspiegel

‘Friesland Onder Water’ is een klassiek natuurhistorisch diorama over de natuur onder de Friese waterspiegel. De bezoeker maakt als het ware een wandeling over de bodem van een sloot, vaart of meer waarin planten, vissen, duikende vogels en zwemmende eenden zo natuurgetrouw mogelijk zijn weergegeven. Met de schenking van de BankGiro Loterij kan het Natuurmuseum Fryslân de presentatie vernieuwen en het oppervlakte maar liefst zeven keer zo groot maken.

Tom van Slooten: “We breiden het zoetwatermilieu uit met het zoute water van de Waddenzee. En de mechanische presentatie vervangen we door digitale technieken, beeldprojecties en lichteffecten. De bezoeker loopt straks niet meer door de presentatie maar ‘vaart’ in een elektrisch geleid karretje. We maken van ‘Friesland Onder Water’ een verrassende beleving met een hoog educatief en museaal karakter”.

Ruim 2 ton voor Fries Museum

Het Fries Museum is vaste culturele partner van de BankGiro Loterij en nam gisteren de jaarlijkse bijdrage van € 200.000,- in ontvangst. Daar bovenop ontving het museum een bedrag van € 1.060,-. Dit geld is het afgelopen jaar bij elkaar gespeeld door fans van het museum die hebben aangegeven speciaal voor dit museum mee te spelen met de BankGiro Loterij. De helft van hun lot gaat naar het Fries museum, in plaats van dat het verdeeld wordt over het hele palet aan culturele instellingen die de BankGiro Loterij steunt.

Totale steun aan culturele sector groeit naar € 66,9 miljoen

Het Natuurmuseum Fryslân en het Fries Museum zijn twee van de 66 culturele organisaties die een schenking ontvingen van de BankGiro Loterij. Dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers kan de loterij dit jaar een recordbedrag € 66,9 miljoen chenken aan musea en andere culturele instellingen. Dat is € 4,1 miljoen meer dan vorig jaar.

Een overzicht van alle schenkingen is hier terug te vinden.

Beeldmateriaal uitreiking Natuurmuseum Fryslân

Goed Geld Gala - Natuurmuseum Fryslân