BankGiro Loterij schenkt € 74,8 miljoen aan culturele sector

Amsterdam, 20 februari 2018 – Een recordopbrengst voor cultuur in Nederland. Vandaag konden 78 culturele organisaties op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij ruim € 74,8 miljoen verdelen. Vorig jaar was dit nog € 66,9 miljoen.

Opvallend dit jaar zijn de extra schenkingen aan NEMO van € 1 miljoen en aan Museum Boijmans Van Beuningen van € 1,5 miljoen. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij. De opbrengst van de BankGiro Loterij is bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek. 

De meeste van de 78 culturele organisaties ontvangen jaarlijks steun van de BankGiro Loterij, variërend van € 200.000 tot ruim € 15 miljoen per jaar voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dankzij de hogere opbrengst kon de loterij 15 culturele instellingen bovendien verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie. 

Restauratiefonds voor kleinere musea, Nederlands Werelderfgoed onder de aandacht

Zo krijgt Vereniging Rembrandt een extra schenking van € 500.000 om een restauratiefonds te starten om kleinere musea te helpen hun restauraties te financieren. Depotstukken kunnen zo nieuwe iconen voor deze musea worden. 

Een andere bijdrage is voor Stichting Werelderfgoed Nederland. Zij krijgt € 325.000 van de loterij om de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland bekender te maken onder het publiek, in de vorm van een identieke tentoonstelling op deze tien plekken. 

Grootste bedragen naar NEMO en Boijmans

NEMO in Amsterdam ontvangt € 1 miljoen. Het bedrag is bedoeld om de nieuwe tentoonstelling ‘Humania’ te realiseren. Enige jaren geleden startte NEMO een complete vernieuwing. De permanente tentoonstelling ‘Humania’ is daar het sluitstuk van. Hier komt de bezoeker alles tegen wat ons menselijk maakt: ons lijf, voeding, gezondheid, lifestyle, geheugen, gedrag en verlangens. Met behulp van de modernste technieken leert de bezoeker straks nieuwe dingen over zichzelf. De BankGiro Loterij draagt graag bij aan deze laatste en meest ambitieuze fase van de vernieuwing.  

Een nieuw icoon voor Rotterdam: Depot Boijmans van Beuningen. Het museum krijgt een grote bijdrage van maar liefst € 1,5 miljoen voor het prestigieuze project. Het wordt het eerste depotgebouw ter wereld waar de kunstverzameling van het museum voor het publiek toegankelijk is. Essentieel daarbij is het centrale trappenhuis, dat direct zicht op de collectie in opslag geeft. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bedoeld voor de realisatie van dit trappenhuis. Het gebouw is al in aanbouw en zal eind 2019 open gaan.

Een overzicht van alle schenkingen is hier terug te vinden.